Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zelf brood bakken doe je zo: simpel recept voor vloerbrood

Brood bakken moeilijk? Welnee! Met een beetje geduld zet je zo een heerlijk vloerbrood op tafel. Het maken van het deeg duurt een minuut of 20, maar het deeg heeft daarna wel wat tijd nodig om te rijzen. Het resultaat is de moeite echter meer dan waard: een vers, zelfgemaakt brood. Lekker bij de soep of gewoon met wat verse roomboter. Heb je al zin om aan de slag te gaan?

Brood

Voordat je begint

Voor dit recept gebruiken we tarwebloem, maar je kunt ook kiezen voor volkoren tarwemeel als gezondere optie. Het verschil? Tarwemeel wordt gemaakt van de hele tarwekorrel, en als dit gezeefd wordt, houd je tarwebloem over. Met tarwemeel maak je een volkorenbrood en met bloem een witbrood. Gebruik je volkoren tarwemeel, dan wordt je brood wat steviger van structuur.

Je kunt de bloem of het meel gewoon in de supermarkt kopen, maar als je écht lekker brood wilt, is het een aanrader om bloem van hoge kwaliteit te gebruiken. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan de lokale molen voor een zak versgemalen bloem. Begin je net met brood bakken? Dan kun je eerst experimenteren met supermarktproducten, dat is wat voordeliger.

Ingrediënten:

  • 500 gram tarwebloem
  • 280 gram lauwwarm water
  • 25 gram roomboter
  • 7 gram droge gist (1 zakje)
  • 8 gram zout
  • scheutje zonnebloemolie

Zo maak je een vloerbrood:

  1. Zorg van tevoren dat je alle ingrediënten nauwkeurig afweegt.
  2. Doe alle ingrediënten, behalve de zonnebloemolie, in een kom en kneed ze goed door elkaar. Gebruik je een keukenmachine? Dan duurt het ongeveer 15 minuten om een soepel deeg te krijgen. Kneed je met de hand? Reken dan op zo'n 20 minuten.
  3. Het deeg is klaar wanneer het een elastische, licht rubberachtige structuur heeft. Als je het uit elkaar trekt, mag het niet scheuren.
  4. Vet een schone kom in met een beetje zonnebloemolie. Bol het deeg losjes op en leg het in de olie. Draai het een keer om, zodat de hele buitenkant van het deeg bedekt is met olie. Dek de kom vervolgens af met een theedoek en laat het deeg een uur rijzen op een warme plek.
  5. Het deeg is goed gerezen als het in volume verdubbeld is en je er met je vinger een gat in kunt prikken dat niet terugveert.
  6. Leg de bol deeg op je werkblad en druk de lucht eruit door het voorzichtig plat te drukken met je vingertoppen. Vouw de zijkanten naar binnen tot je weer een bol hebt. Laat het deeg, afgedekt met vershoudfolie, 15 minuten rusten.
  7. Bekleed ondertussen een bakplaat met bakpapier. Vorm de bol deeg verder door het van onderen op te bollen en leg het op de bakplaat. Laat het deeg nu nog een uur rijzen op een warme plek, maar dek het niet af.
  8. Het deeg is klaar wanneer het in volume verdubbeld is. Dek het af met vershoudfolie en zet de oven aan op 230 graden.
  9. Wanneer de oven op temperatuur is, haal je de vershoudfolie van het deeg af. Kerf met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de bol. Gebruik een plantenspuit om de zijkanten van de oven met wat water in te spuiten: dat zorgt straks voor een krokante korst.
  10. Bak het brood in het midden van de oven voor 20 minuten. Haal dan het bakpapier weg en zet de temperatuur omlaag naar 200 graden. Bak het brood nog eens 15 minuten. Het brood is gaar als het hol klinkt wanneer je op de onderkant klopt.
  11. Laat het brood helemaal afkoelen voordat je het aansnijdt.

Variatietip:

Wil je graag variëren met je brood? Dat kan! Voeg er dan kruiden, noten, zaden of rozijnen aan toe. Met rozemarijn en pompoenpitten krijg je bijvoorbeeld een mediterraans brood, terwijl je met zonnebloempitten en havervlokken een rustiek brood maakt.

Culinair
  • Mariëlle in de keuken
  • Adobe Stock