Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Nieuw in het Drents Museum: het verhaal van de Daciërs

Een tentoonstelling over rijkdom, symbolen en mythes. 

Drents Museum

Vanaf 7 juli zijn in het Drents Museum meer dan 600 gouden en zilveren voorwerpen te zien van de Daciërs, een van de ‘vergeten volkeren’ uit de wereldgeschiedenis. Het zijn pronkstukken en offers uit het oude Dacië, het gebied dat nu bekend staat als Roemenië. De objecten in de tentoonstelling Dacia - Rijk van goud en zilver zijn bruiklenen uit 17 musea door heel Roemenië, waaronder het Nationaal Historisch Museum in Boekarest.

Dacië

Het gebied dat nu bekend staat als Roemenië is van oudsher een dynamische plek. Verschillende volkeren laten er al meer dan 4000 jaar sporen achter. In de 2de eeuw voor Christus vormden zij het koninkrijk Dacië. De Daciërs bleken een strijdvaardig volk en hielden tot 106 na Christus stand tegen de Romeinen. In Dacia - Rijk van goud en zilver neemt het Drents Museum je mee door de geschiedenis van de Daciërs vóór de verovering van de Romeinen. Centraal staan de identiteit, de veranderingen in de cultuur en de rijkdom van dit krijgsvolk.

Mythische figuren en symbolen 

De Daciërs bereikten een hoog niveau van vakmanschap in het vervaardigen van gouden en zilveren voorwerpen. Objecten werden bewerkt met motieven, symbolen of mythische voorstellingen. Door de eeuwen heen veranderde de symboliek, en in dit proces ontwikkelden de Daciërs een eigen symbool: de 'Dacische Draco’, een kruising tussen een wolf en een slang.

De schatten uit de vindplaatsen Urechești, Brașov en Solonețu Nou zijn in de afgelopen zes jaar gevonden en nooit eerder binnen of buiten Roemenië getoond. De vondsten zorgden voor de ontdekking van nieuwe types Dacische sieraden en munten die hiervoor nog onbekend waren bij archeologen.

De tentoonstelling

Op de website van het Drents Museum vind je alvast meer informatie over de tentoonstelling Dacia - Rijk van goud en zilver, die tot en met 26 januari 2025 te zien is. In de tentoonstelling – een ontwerp van NorthernLight uit Amsterdam – lopen bezoekers in chronologische volgorde om een berg vol gouden en zilveren objecten heen. Zo ontdek je onderweg meer over het oudste goud van de Daciërs, de mix van culturen en hoe Dacië één machtig koninkrijk werd. Daarnaast vertelt Dacia over de mythe van het Dacische goud die het gebied zo aantrekkelijk maakte voor andere volkeren.

Uittips
  • Drents Museum
  • Ing. Marius Amarie, Drents Museum