Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Weekendtip: bezoek de Landelijke Open Imkerijdagen

En leer alles over de bijen bij jou in de buurt.

Landelijke Open Imkerijdagen

Ben je dol op honing? Ontdek op zaterdag 13 en zondag 14 juli alles over hoe bijen het maken en wat ze voor de natuur betekenen. Tijdens de Landelijke Open Imkerijdagen kun je door het hele land een kijkje nemen bij bijenhouders, zo ook in het noorden.

Lokale bijenteelt

Tijdens de Imkerijdagen kun je bij lokale bijenhouders terecht voor informatie over de bijenteelt, het creƫren van een bijvriendelijke tuin en/of balkon en de productie van honing. Verschillende imkers uit de regio komen bij elkaar om hun ervaringen en kennis te delen en je krijgt de gelegenheid om eens lokale honing te proeven. Neem ook een kijk in de bijenkast en leer hoe de honingbij gedijt in haar omgeving. Zo leer je niet alleen meer over de bijen, maar ook over de natuur in je regio.

Het belang van bijen

Bij bijen denken we aan honing, maar de insecten hebben nog veel meer nut dan alleen het maken van de zoete lekkernij. Zowel voor het wilde plantenleven als voor ons voedsel is bestuiving van planten door bijen belangrijk. De insecten dragen daarnaast bij aan biodiversiteit in de natuur en zorgen met hun bestuiving voor veel voedsel waar wilde dieren van leven. Hele nuttige beestjes dus!

Op de website van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging vind je meer informatie over de Landelijke Open Imkerijdagen. Je vindt er ook een handige kaart met alle bijenhouders bij jou in de buurt. Let wel op: niet alle locaties zijn beide dagen van het weekend open.

Uittips
  • Eemskrant, Nederlandse Bijenhoudersvereniging
  • Adobe Stock