Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Ludieke actie: je kunt nu trouwen in het Fries Museum

En win een gratis bruiloft. 

Trouwen Fries Museum

Op zoek naar een bijzondere trouwlocatie? In september kunnen geliefden elkaar het ja-woord geven in het Fries Museum in Leeuwarden. Speciaal voor een nieuwe trouwjurkententoonstelling, die vanaf dit najaar te zien is, wordt trouwen in het museum mogelijk gemaakt in samenwerking met de Gemeente Leeuwarden. En dat is niet alles: een van de bruidsparen krijgt het huwelijk zelfs cadeau.

Trouwen in een museum: het klinkt als een bijzondere droom. Binnenkort kan het dus in het Fries Museum, dat een museumzaal ter beschikking stelt als ludieke promoactie voor de nieuwe tentoonstelling Ja, ik wil!.

Er kan getrouwd worden op zaterdag 14 september – tijdens de opening van de nieuwe tentoonstelling – en zaterdag 28 september, tijdens de Museumnacht.

Wie wil trouwen in het museum betaalt alleen de kosten van de huwelijksvoltrekking. Het Fries Museum stelt de locatie kosteloos ter beschikking. Voor één stel wordt de dag echter extra feestelijk: de Gemeente Leeuwarden zal ook een huwelijksvoltrekking (t.w.v. €1.015,15) op zaterdag 14 september cadeau doen aan één bruidspaar, willekeurig gekozen via een loting.

Vol = vol

Stellen kunnen trouwen met maximaal acht gasten erbij, exclusief een trouwambtenaar van de gemeente. De ceremonie duurt ongeveer 30 tot 45 minuten en vindt plaats in de Panoramazaal, met uitzicht over Leeuwarden. Verder verzorgt het museum een rondleiding door de tentoonstelling Ja, ik wil! aan het echtpaar en de gasten.

Wil je in het huwelijksbootje stappen in het Fries Museum – en kans maken op een gratis bruiloft? Ga naar de website van het museum en laat je gegevens achter. Om in aanmerking te komen, moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld woonachtig zijn in Friesland en uiterlijk drie weken voor het huwelijk in ondertrouw gaan. Let wel, er is beperkt plek en vol = vol. Bij grote belangstelling wordt er geloot.

De Panoramazaal. Foto: Floris Heuer

Over 'Ja, ik wil!'

Dit najaar presenteert het Fries Museum een grote tentoonstelling over de geschiedenis van de trouwjurk, al eeuwen een iconisch kledingstuk. De trouwjurk weerspiegelt de wereld van de bruid; van mode en tijdgeest tot smaak en sociale klasse. Aan de hand van de persoonlijke verhalen over de draagsters wordt een beeld geschetst van de ontwikkeling van de trouwjurk, en daarmee ook de positie van vrouwen in Nederland. In Ja, ik wil! vergaap je je aan zo’n 60 jurken – van een trouwkostuum uit 1782 tot tal van hedendaagse ontwerpen, waaronder dé trouwjurk van koningin Máxima.

Cultuur
  • Fries Museum
  • Fries Museum