Deze bekroonde delicatesse van de Wadden is niet alleen heel lekker, maar ook super gezond door de cranberry’s. Bovendien zet je ‘m in minder dan een uur krokant afgebakken bij je op tafel.
Ingrediënten:
- 400 gram uien (siepels!)
- 300 gram spekblokjes
- 600 gram half-om-half gehakt
- 800 gram kruimige aardappelen
- 500 gram zuurkool
- 20 gram roomboter
- 100 milliliter halfvolle melk
- 400 milliliter water
- 500 gram gedroogde cranberry’s
- 300 gram witte basterdsuiker
- 1 snufje zwarte peper
- 1 snufje zeezout
Zo maak je een geslaagde siepeltjespot:
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden.
- Breng het water aan de kook en voeg de cranberry’s en suiker eraan toe. Laat het mengsel ongeveer 8 minuten doorkoken en giet het vervolgens in een schaal. Wanneer je het even laat afkoelen dikt het vanzelf wat in: je hebt nu een mooie cranberry compote.
- Schil en kook de aardappels in ongeveer 20 minuten gaar in zout water. Voeg vervolgens melk en boter toe aan de aardappels en maak er puree van. Met peper en zout breng je het op smaak.
- Snijd de uien in kleine stukjes.
- Bak de spekblokjes in een pan en voeg vervolgens de uien toe. Wanneer de uien glazig zijn voeg je het gehakt toe en bak je dit mee. Breng het op smaak met peper en zout.
- Laat de zuurkool uitlekken.
- Vet een ovenschaal in met olie of boter en bekleed de bodem met een dun laagje aardappelpuree. Hierop leg je het gehaktmengsel, gevolgd door de zuurkool en cranberry compote. Bedek het met de resterende aardappelpuree.
- Bak de ovenschotel mooi krokant en goudbruin in ongeveer 25 minuten.
Culinair
- Redactie Noorderland, Jumbo
- Adobe Stock