Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Om je vingers bij af te likken: broodje zalmburger

Heerlijk als lunch of diner. 

Zamburger

Dit recept verscheen eerder in Noorderland 2019-4

Geniet op warme en zonnige dagen van een mooi stukje vis én een smakelijke hamburger. Wij combineren die twee: we duiken de keuken in en gaan aan de slag met dit lekkere recept voor een zalmburger, ideaal als lunch of diner. Eet smakelijk!

Ingrediënten:

(voor vier burgers)

  • 4 harde broodjes
  • 500 gram verse zalm (zonder huid)
  • 1 eiwit
  • 2 bosuitjes
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 125 gram crème fraîche
  • 3 eetlepels mierikswortel (uit een potje)
  • 2 eetlepels kappertjes
  • (zonnebloem)olie
  • handvol kiemgroente
  • handvol wortelreepjes
  • klein bosje dille
  • zout en peper naar smaak

Zo maak je de zalmburger:

  1. Snijd de zalm in grove stukken en doe de stukken in de keukenmachine.
  2. Hak de bosuitjes in grove stukken en doe ze bij de zalm. Voeg het bosje dille toe samen met wat zout en peper. Voeg het eiwit en het paneermeel toe en draai tot een egale dikke massa.
  3. Maak vervolgens van het zalmmengsel dikke burgers. Als het mengsel nog iets te nat is, voeg dan nog wat extra paneermeel toe.
  4. Verhit een grillpan. Bestrijk de zalmburgers licht met wat olie. Bak de burgers mooi goudbruin en gaar.
  5. Meng de crème fraîche met de mierikswortelpasta en voeg wat water toe en een eetlepel kappertjes.
  6. Laat de rest van de kappertjes uitlekken op keukenpapier en dep goed droog.
  7. Verhit in een pannetje met dikke bodem een laagje (zonnebloem)olie. Frituur in een paar minuten de kappertjes knapperig.
  8. Smeer de twee helften van het broodje in met de mierikswortelroom en leg hierop wat wortelreepjes. Leg hierop de burger met wat kiemgroente en gefrituurde kappertjes. Geniet ervan! 
Culinair
  • Hester Oppedijk van Veen - prinsesheerlijk
  • José van Riele