Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Wijnliefhebbers opgelet: de Wijngaarden Open Dagen gaan van start

Bij wijn denken we vaak aan Italië of Frankrijk, maar ook Nederland heeft wijngaarden waar heerlijke wijn vandaan komt. Tijdens de Wijngaarden Open Dagen van 7 tot en met 29 september zijn er elk weekend wijngaarden geopend door heel Nederland. Noorderland zette de deelnemende wijngaarden in het noorden voor je op een rij. Waar ga jij proeven?

Wijngaarden Open Dagen

De Wijngaarden Open Dagen

Tijdens de Wijngaarden Open Dagen stellen bijna 40 wijngaarden door heel Nederland hun bedrijf open voor bezoekers. Rondleidingen en proeverijen laten bezoekers kennis maken met de Nederlandse wijnbouw. Op de website van Nederlandse Wijn vind je een overzicht van alle deelnemende wijngaarden, maar wij zetten de deelnemende bedrijven in het noorden alvast voor je op een rij. Deze bedrijven telen niet alleen druiven, maar maken er ook zelf wijn van. Je bent dus verzekerd van een heerlijke wijn, van eigen bodem en met liefde gemaakt!

Op Joarum

De wijnmakers van Op Joarum hebben twee locaties: in Friesland en Drenthe. Beide locaties doen mee aan de Wijngaarden Open Dagen. Op 15 september kun je langsgaan in Kubaard, waar de wijngaard boven op een terp vlakbij Franeker is aangeplant. Op zondag 29 september wordt de wijngaard in het Drentse Nietap opengesteld. Op beide open dagen is het belangrijk dat je je van tevoren even opgeeft. Er wordt dan een rondleiding gegeven door de wijngaard en -makerij, met een uitleg over voor Nederland geschikte druiven. De toegang bedraagt €7,50 per persoon, voor het proeven van wijn wordt €3,50 per glas gevraagd. Op Joarum is een kleinschalige wijnmakerij waar alles zelf wordt gedaan, dus dit is het uitgelezen moment om je vragen over het maken van wijn te stellen.

Wijnproeverij. Foto: Adobe Stock

Wijngaard de Frysling

In de buurt van de Waddenzee en in de beschutting van het Friese Woudenlandschap vind je Wijngaard de Frysling. Douwe en Jantine Broersma runnen sinds 2009 dit familiebedrijf in Twijzel. Hun mousserende wijn kwam als beste uit de test tijdens de wijnkeuring van de Lage Landen in 2023, maar de Frysling produceert nog veel meer wijnsoorten. Op zondag 15 september kun je er terecht voor een proeverij van anderhalf uur. Tijdens de proeverij wordt er gezorgd voor een muziekje en je mag dan ook ronddwalen over de wijngaard. De kosten bedragen €20 per persoon. Let op: je moet je van tevoren wel even aanmelden en een tijdslot kiezen. Neem een kleedje mee, ga erbij zitten en geniet van wijnen van eigen bodem!

Wij'n Gaard

Deze duurzame wijngaard in het Drentse Tiendeveen wordt sinds 2004 gerund door Irene Verkerk en Jan-Willem Nieuwenhuis. Wij'n Gaard is een kleinschalig bedrijf met een missie: alleen biologisch verantwoorde middelen gebruiken in de teelt, voor het welzijn van mens en omgeving. Naast druiven voor wijn wordt er ook fruit geteeld bij Wij'n Gaard, waarvan bijvoorbeeld jam gemaakt wordt. Op 17 en 18 september kun je er een kijkje gaan nemen tijdens de Wijngaarden Open Dagen. Je zult er geen modeltuin aantreffen, maar wel een mooi verhaal en lekkere producten.

Culinair
  • Nederlandse Wijn, Op Joarum, De Frysling, Wij'n Gaard
  • Adobe Stock