Lifestylemagazine over Noord-Nederland

10 juni: gedeeltelijke zonsverduistering te zien in Nederland

Op een aantal locaties in de provincie Groningen zijn gratis eclipsbrillen beschikbaar.

Eclipsbril

Een bijzonder moment: op donderdag 10 juni is er een gedeeltelijke zonsverduistering in Nederland te zien. De verduistering begint om 11.21 uur, het maximum is om 12.27 uur te zien en om 13.36 uur is de verduistering voorbij. De eerstvolgende verduistering is dan pas weer op 25 oktober 2022.

Gratis eclipsbrillen
Naar een zonsverduistering kijken kan niet zonder de juiste bescherming. Voor het volgen van de verduistering is namelijk een zogenaamde eclipsbril nodig. Op vijf locaties in de provincie Groningen worden op 10 juni vanaf 10.30 uur eclipsbrillen uitgedeeld, namelijk bij het Forum in Groningen, het Academieplein aan de Broerstraat in Groningen, rondom restaurant Zondag in het Noorderplantsoen, bij Cafe ’t Zielhoes in Noordpolderzijl en Activiteitencentrum Lauwersnest in Lauwersoog. Op deze locaties is ook een speciale zonne-verrekijker beschikbaar om het natuurverschijnsel te volgen. Na ontvangst van de eclipsbril moet iedereen een eigen kijkplekje opzoeken, met inachtneming van de coronaregels.

Livestream
Het Kapteyn Instituut in Groningen voorziet ook een livestream over de zonsverduistering. Deze wordt uitgezonden vanaf de Blaauw Sterrenwacht op de Zernike Campus en is te zien via de Facebookpagina.

Uittips
  • Rijksuniversiteit Groningen 
  • Theo Jurriens