Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Uittip voor de zomer: de Elfstegentocht in Woudsend

Ontdek de historie van dit Friese dorp. 

Elfstegentocht

Het pittoreske Friese dorp Woudsend ligt aan de route van de Elfstedentocht. Reden genoeg dus om zelf een leuke twist te geven aan de tocht over ijs. Wie de Elfstegentocht in Woudsend uitprobeert, hoeft geen schaatsen aan te trekken, maar kan gewoon te voet door de steegjes van Woudsend wandelen.

Woudsend

Het Friese dorp Woudsend – gelegen tussen het Heegermeer en Slotermeer – staat bekend als watersportdorp. Omgeven door water heeft het plaatsje een pittoreske uitstraling, met leuke terrasjes om op neer te strijken. Woudsend heeft daarnaast een historisch stadshart met charmante steegjes en mooie doorkijkjes: deze zijn de moeite waard om eens doorheen te lopen.

Met de Elfstegentocht in Woudsend kun je een wandeling maken door het dorp en deze steegjes ontdekken. Over klinkerstraatjes loop je dan langs oude huizen en informatieborden waarop je meer kunt lezen over de geschiedenis van het dorp. Ben je toe aan een pauze? Stap dan even binnen in een winkel of neem een kijkje bij een van de historische kerken.

De Elfstegentocht

Op de website van de Elfstegentocht vind je alvast meer informatie over de wandeling. De route langs de Elfstegen heeft een online component: via een telefoon kun je de route met behulp van GPS wandelen, zodat je niet hoeft te zoeken naar het juiste pad. Op de website van de Elfstegentocht staan daarnaast video's met informatie over de stegen. Bewandel je de route liever zonder telefoon? Dan kun je terecht bij de winkels in het dorp, waar een folder met een routebeschrijving en verhalen over de stegen wordt verkocht.

Je start de route bij het Ald Tsjerkhof en eindigt bij de Smidsteech. Onderweg krijg je onder andere informatie over scheepsbouw, bijzondere dorpsbewoners en hoe het dorp er vroeger uitzag. Voor de fanatiekeling is er een online quiz over de stegen.

Routes
  • Adobe Stock