Lifestylemagazine over Noord-Nederland

7x de meest pittoreske dorpjes in Groningen

Ontdek idyllisch Groningen!

Pittoreske dorpjes

Voor een ideale vakantie hoef je niet naar verre landen af te reizen, want je vindt de mooie plekken ook gewoon in Groningen. In deze zeven pittoreske dorpjes in de provincie is het goed toeven: hier is rust, natuur, cultuur en historie. Zet het maar op de agenda!

Warffum

Het is de geboorteplek van Groningse volkszanger Ede Staal: wierdedorp Warffum. In zijn lied 't Hogelaand zingt Ede liefdevol over deze regio in Groningen, zo ook over Waarvum. Je vindt er openluchtmuseum Het Hoogeland, een museumdorp midden in Warffum dat vanaf de straat gewoon een onderdeel van het normale dorp lijkt te zijn. Dat is niet gek, want Warffum heeft een beschermd dorpsgezicht. Tijdens je bezoek voelt het daarom alsof je terug in de tijd stapt!

Niehove

Het Groningse wierdedorp Niehove werd in 2019 nog uitgeroepen tot het mooiste dorp van Groningen. Dit beschermde dorpsgezicht telt ongeveer 300 inwoners en is vooral leuk om doorheen te wandelen. Breng een bezoekje aan de 13de-eeuwse kerk, die op het hoogste punt van de wierde staat, en loop langs de cirkel van pittoreske huizen die om de kerk heen staat. Op het dorpshuis na, waar je een hapje kunt eten, zijn er geen voorzieningen, maar dat geeft niet: hier kom je namelijk voor de rust.

Sellingen

Sellingen ligt in de regio Westerwolde, waar je prachtig kunt wandelen. De wandelroute tussen de Sellingerbossen en Ter Borg brengt je langs het Theater van de Natuur: een kunstwerk van Adriaan Nette. Het is een trap van vijftien treden, met op elke trede een stuk van een gedicht. Bovenaan de trap is het theater, met de altijd veranderende natuur van Westerwolde als theaterstuk. Eenmaal terug in Sellingen vind je een middeleeuwse kerk en Streekhistorisch Centrum de Stelmakerij. Kom je op een warme dag? Dan kun je ook nog een duik in het water nemen bij Strand De Beetse.

Winsum

In 2020 werd het Groningse Winsum door ANWB uitgeroepen tot hét mooiste dorp van Nederland. Het ligt in het Reitdiepgebied, een cultuurhistorische omgeving met veel water, natuur en oude wierdedorpen. Je kunt hier prachtig wandelen: zo komt bijvoorbeeld het bekende Pieterpad langs Winsum. Maar ook in het dorp zelf is genoeg te zien; van De Boog – een stenen brug over het Winsumerdiep –, tot gezellige kroegen, twee koren- en pelmolens en wel 59 (!) rijksmonumenten.

Bourtange 

In het dorp Bourtange staat nog een vesting uit de laat 16de eeuw. Deze is in de jaren 1970 en 1980 in ere gereconstrueerd en hersteld, waardoor een bezoek je echt terug in de tijd brengt. Neem een kijkje in de oude korenmolen, bezoek de verschillende kleine musea en loop een rondje over de stervormige vestingwal. Dan kom je ook kanonnen tegen, die in het hoogseizoen nog elke zondag worden afgeschoten.

Smeerling

Dit is eerder een buurtschap dan een dorp, maar zeker de moeite waard om een bezoekje aan te brengen. In Smeerling staan acht authentieke streekboerderijen uit de 18de eeuw, mídden in de natuur. Je komt hier vooral voor een wandeling door het stroomgebied van de Ruiten Aa: een ongerept natuurgebied met kruidenrijke velden en stukken bos. Trakteer jezelf na de wandeling op een lekker stuk taart bij Gasterij Natuurlijk Smeerling en breng nog een bezoek aan antiekwinkel Smeerling Antiek.

Zoutkamp

Nee, je bent niet in Zweden beland: dit is gewoon een dorpje in het noorden van Groningen! Het kleurige Zoutkamp is een echt vissersdorp, gelegen aan de voet van Nationaal Park Lauwersmeer. Breng een bezoekje aan het Visserijmuseum of loop een stuk over de dijk. Uitkijkend over het water spot je misschien wel een zeearend. Daarnaast bevat het dorp met diverse bruggen en sluizen de grootste concentratie monumentale kunstwerken ter wereld. Klaar met rondkijken? Strijk dan lekker neer op een van de terrassen in Zoutkamp.

Cultuur
  • Adobe Stock, Geert Job Sevink, Marketing Groningen, Sebastiaan Rodenhuis Fotografie, Marcel Kerkhof