Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Kijktip: Huub Stapel en Nynke de Jong op zoek naar de Friese indentiteit

De nieuwe serie 'Het Vuur van de Friezen' is komende zaterdag voor het eerst te zien. 

Vuur van de Friezen

In de nieuwe vijfdelige serie Het Vuur van de Friezen van Omroep MAX gaan acteur Huub Stapel en journalist en geboren Friezin Nynke de Jong op zoek naar de oorsprong van de Friese identiteit. Hoe kwam het dat het Friese volk zo’n grote invloed in Europa had? En hoe is deze verdwenen? De eerste aflevering van Het Vuur van de Friezen is komende zaterdagavond voor het eerst te zien op NPO 2.

Vuur van de Friezen

Lang voor Nederland bestond zwierven de Friezen langs de kusten van Europa. Ze waren heer en meester op het water en er werd op veel plekken Fries gesproken; van het noordelijkste puntje van Denemarken tot diep in België. De Friezen zijn gebleven, maar hun macht verdween. Hoe kan dat precies?

In de vijf afleveringen van Het Vuur van de Friezen gaan Friezin Nynke de Jong en Huub Stapel – zelf een geboren Limburger – op zoek naar dit (vaak onbekende) deel van onze vaderlandse geschiedenis: de invloed van de Friezen. Die zoektocht brengt hen vanuit Friesland naar Duitsland, Engeland en zelfs Italië.

Oerelementen

Tijdens de zoektocht ontdekt het duo dat de oerelementen water, lucht, vuur, aarde en licht de Friezen hebben gevormd. Omgekeerd hebben ze deze elementen ook naar hun hand gezet. Het blijken de bouwstenen van het Friese bestaan te zijn. Maar wat is eigenlijk de aard van de Friezen en hoe hebben al deze elementen hen door eeuwen heen gevormd?

Was bijvoorbeeld water de oorsprong van het Friese volk? Van terp tot skûtsje en van fierljeppen tot de Elfsteden: Friezen waren en zijn thuis op het water. Met de Vikingen reisden ze vroeger naar Engeland en in de eerste aflevering ontdekt Huub in Duitsland dat sommige Friezen nog steeds met en volgens de getijden leven.

Bekijk de eerste beelden

Benieuwd naar de eerste beelden? Je bekijkt ze alvast hier:

Het Vuur van de Friezen is iedere zaterdag tot en met 10 augustus te zien om 20.00 uur op NPO 2.

Cultuur
  • MAX
  • Nachtzon Media/MAX