Lifestylemagazine over Noord-Nederland

5 en 6 juni: start Fortenseizoen

Een bezoek aan een fort is het ideale dagje uit.

Waterlinies

In het weekend van 5 en 6 juni 2021 start het seizoen van de forten, vestingen en bunkers van alle waterlinies in Nederland. Ga bijvoorbeeld op bunkerexpeditie, ontdek wandelend of fietsend het linielandschap, boek een rondleiding of pak een terrasje.

Coronaproof bezoek
Een bezoek aan een fort is het ideale dagje uit. Met hun weidse terreinen zijn forten en vestingen geweldige plekken om veilig samen te komen. Ga je voor een stevige wandeling, een interessante rondleiding, museumbezoek of plof je liever in een luie stoel op een terras? Op een fort is het heerlijk ontspannen, genieten van de vrijheid en vrije tijd. Kijk op forten.nl voor een fort, bunker of vesting bij jou in de buurt.

Expeditie Waterlinie
Nieuw dit jaar is de familieactiviteit Expeditie Waterlinie, een gratis speurtocht waarbij kinderen tussen de 6 en 12 jaar de forten in Nederland digitaal kunnen ontdekken. Op diverse forten, zoals Fort Pannerden en het Waterliniemuseum Fort Vechten, zijn Expeditie-routes uitgezet met posters. Zoek de posters, scan de QR-codes en ontdek 12 forten in Nederland met leuke puzzels, video's en kleurplaten. Streep ze af op je bingokaart, zoek het antwoord op de 5 vragen en maak kans op mooie prijzen. Elke speurneus krijgt een eigen diploma.

Hollandse Waterlinies
Nederland telt 10 waterlinies; verdedigingslinies bestaande uit forten en bunkers met een ingenieus systeem van dijken en sluizen. Eén daarvan, de Stelling van Amsterdam, is sinds 1996 UNESCO Werelderfgoed en viert dit jaar haar 25-jarig jubileum. En een andere grote waterlinie, de Nieuwe Hollandse Waterlinie, is genomineerd voor de status van Werelderfgoed als uitbreiding op die Stelling van Amsterdam. Naar verwachting zullen deze twee linies in juli 2021 één groot Werelderfgoed vormen; de Hollandse Waterlinies.

Ga voor meer informatie en het volledige programma naar de website.

Uittips
  • Stichting Liniebreed Ondernemen
  • ElsvanderGun / iStock