Lifestylemagazine over Noord-Nederland

De veehoeder van Ameland

‘Het is hier zó prachtig mooi. Ja, ik heb echt een unieke baan.’

Ameland

Achter de kim kondigt de zon een nieuwe dag aan op Het Vennoot. Bij het vroegste ochtendgloren maakt de veehoeder er al zijn vaste ronde op de motor. Theo Beijaard (64) waakt over de gemeenschappelijke kudde, zeven dagen in de week, een heel seizoen lang. Schapen en lammeren, koeien en paarden. Ze grazen vrijelijk in dat onmetelijke paradijs op Oost-Ameland, hun hoeder houdt de wacht. ‘Het is hier zó prachtig mooi. Ja, ik heb echt een unieke baan.’

Nog even en deze grillige duinpartijen baden weer in het volle licht. Hier, ter hoogte van de buurtschap Kooiplaats ‘op Oost’, houdt de bewoonde wereld van Ameland op en neemt de natuur de regie over. Dit is het domein van een handjevol wadlopers, het dynamische grensgebied waar land en zee elkaar ontmoeten. Daar liggen kwelders gestoffeerd met zeekraal en, straks in de nazomer, paarsbloeiend lamsoor. Brak land waar prielen en kreken kronkelen en een patroon van fijne haarvaten vormen. Ze stromen nauwgezet richting Oerdsloot, vloeien uit over het Nieuwlandsreid en lopen weg in de Waddenzee.

Verantwoordelijke baan
Moet je nagaan, dat is nog maar een klein stukje werkterrein van Theo Beijaard. Dit is zijn zevende seizoen alweer, als veehoeder op Het Venoot. Met recht een unieke baan, en een zeer verantwoordelijke ook! Want Theo draagt de zorg voor al het vee dat de gezamenlijke boeren op Oost-Ameland (uit de dorpen Nes en Buren) aan hem hebben toevertrouwd. Een taak die hij dan ook bepaald niet lichtzinnig opvat. ‘De veiligheid van dieren gaat boven alles.’

Het Vennoot op Oost-Ameland bestrijkt maar liefst 560 hectare, beweid door een flinke veestapel van de gezamenlijke boeren. En dát maakt dit gebied zo bijzonder. Het zijn gemeenschappelijke gronden, de hoge en de lage duinen, de natte valleien en onbedijkte kwelders. Om dat immense gebied te beweiden en in stand te houden werd precies een eeuw geleden Het Vennoot opgericht. Vanaf half maart tot omstreeks december scharrelen daar 850 schapen rond, met ruim 1500 lammeren, 250 koeien (voornamelijk vleesvee) en een stuk of 50 paarden.

Verder lezen over Het Vennoot of over het boeren op de andere Waddeneilanden? Het volledige verhaal verscheen in Noorderland 2021-4. Dit nummer is nu te koop in de winkel en onze webshop.

Natuur
  • Jolanda de Kruyf
  • Jantina Scheltema