Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Eropuit op de Waddeneilanden: 3 inspirerende routes

Perfect voor deze zomer. 

Routes Waddeneilanden

Staat er deze zomer een bezoek aan de Waddeneilanden op de planning? In de Waddenspecial van Noorderland tippen we je de mooiste routes. Van een culinaire fietstocht op Schier tot een wandeling dwars door de natuur van Terschelling: tijd om eropuit te gaan.

Culinaire route op Schiermonnikoog

Misschien ken je Schiermonnikoog al vanwege z'n kenmerkende natuur: het wordt weleens beschreven als "het laatste stukje wildernis" van Nederland. Dat het kleinste Waddeneiland zich ook goed leent voor een culinaire fietsroute, is nog niet bij iedereen bekend. Des te leuker – en smakelijker! – om op ontdekkingsreis te gaan en de lokale producten van Schier te proeven.

Deze fietsroute, die zo'n 19 kilometer lang is, voert je onder meer langs de zelfpluktuin een oud-Hollands snoepwineltje, en de kaasmakers en bakkers van het eiland. Daarnaast zijn de diverse restaurants, zoals Hotel van der Werff en strandtent De Marlijn, langs deze route de perfecte tussenstops. Een biertje of kopje koffie in de hand en genieten maar!

Het Boswachterspad op Terschelling

Beetje avontuurlijk aangelegd en wil je de échte, "ruige" natuur van het Waddengebied beleven? Dan is het Boswachterspad op Terschelling een aanrader. Beklim onderweg hoge duinen en betreed uitgestrekte strandvlaktes die met het getij mee veranderen.

Vanaf de top van de duinen kijk je weids uit over de Noordzee en de zandbanken: een mooie kans om wadvogels en zeehonden te spotten. Let wel, deze route is 11 kilometer lang en kan uitdagend zijn, want je begeeft je voornamelijk op onverharde paden en midden in de natuur. Deze wandeling is dus minder geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.

Ontdek de Amelandroute

Een rondje Ameland leent zich goed voor een afwisselende fietstocht. Met de speciale Amelandroute van de ANWB fiets je door de duinen, langs de zeedijk en door karakteristieke dorpjes: een mooie combinatie van natuur en cultuur dus.

Onderweg bezoek je de vier plaatsjes op Ameland, die elk iets bijzonders te bieden hebben. ANWB-leden riepen Hollum in 2020 nog uit tot een van de mooiste dorpen van Nederland. Wat ons betreft terecht, gezien de mooie uitstraling en rijke geschiedenis van dit waddendorpje. De Amelandroute is 42 kilometer lang en is daarmee een fietstocht van formaat waar je prima een (zomer)dag zoet mee bent.

Routes
  • Guus Weggemans
  • Adobe Stock