Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Dieren en hun liefdesnestjes

Vanaf april barst de jaarlijkse huizenjacht in de natuur volledig los.

Nestjes

Vanaf april barst de jaarlijkse huizenjacht in de natuur volledig los. Of dieren nou gaan voor bouwen in eigen beheer of kiezen voor een kant-en-klare woning: nooit is er genoeg voor allemaal. Geen middel wordt geschuwd om de hartstochtelijke wensen te vervullen.

Nog niet zo lang geleden waren wij het die bepaalden waar wat gebouwd mocht worden in de natuur. Alles was aangeharkt, bomen moesten kaarsrecht zijn en afgevallen takken verwijderd -stel je voor dat ze door knaagkevers gevonden zouden worden. Tegenwoordig is vrijwel overal de bouwmarkt maar ook de woonplaatskeuze vrijgegeven. Voor het kleine grut willen we nog weleens een kant en klare “villa” aanbieden, maar het gezin van de zeearend mag zelf bepalen waar het z’n kasteelplatform wil bouwen.

Torenkamers
Bouwen op grote hoogte heeft zo zijn voordelen. Een riant uitzicht is gegarandeerd en gedoe met insluipers bestaat bijna niet. Maar tegelijkertijd ben je wel overgeleverd aan de elementen. Een voorjaarsstorm kan funest zijn voor het zorgvuldig opgebouwde nest. Kille regens, maar ook verzengende zonnestralen betekenen extra zorg voor het kostbare nageslacht. Eksters lossen het op door er gewoon een dak op aan te brengen. Niet met glimmende pannen en een stevig gebint, maar gewoon met een enorme kluwen takken die onontwarbaar in een boomtop gevlochten wordt. Vrouwelijke eksters zijn buitengewoon kritisch op het eindresultaat. Voor hen telt comfort, maar vooral veiligheid voor de eieren en kuikens. De heren weten dit en gaan in hun ijver om het vrouwvolk te behagen zover dat ze soms wel vijf van deze enorme torenkamers bouwen. De mooiste is voor hun lief, de andere worden uiteindelijk verlaten.

Verder lezen? Het volledige verhaal verscheen in Noorderland 2021-3. Dit nummer is nu te koop in de winkel en onze webshop.

Natuur
  • Kees Boele
  • manfredxy / iStock