Lifestylemagazine over Noord-Nederland

5 handige fotografietips: zo maak je deze zomer de mooiste foto's

Tjeerd Visser is al meer dan vijftien jaar fotograaf en deelt met Noorderland zijn tips. 

Fotografietips

Fotograaf Tjeerd Visser staat al jaren achter de camera en fotografeert ook regelmatig voor Noorderland. Met deze fotografietips legt hij uit hoe jij – of je nu beginner of (hobby)fotograaf bent – zelf bedreven met de camera wordt, zodat jij deze zomer de allermooiste kiekjes maakt.

1. Creëer een mooie compositie

Wanneer je een landschapsfoto maakt, is een goede compositie erg belangrijk; de foto staat of valt er mee. Zorg er ten eerste voor dat de horizon recht op de foto staat. Probeer deze niet in het midden van de foto te houden, maar leg juist ook de nadruk op het land of de lucht. Houd bijvoorbeeld als regel aan dat 1/3 van de foto uit lucht en 2/3 uit land moet bestaan, of juist andersom.

Let daarnaast op een goede vlakverdeling: de foto moet in balans zijn. Heb je linksboven op de foto een mooie wolk? Probeer dan rechtsonder een ander onderwerp, bijvoorbeeld een mooi hekje of struikje, in beeld te krijgen.

2. Gebruik het juiste materiaal

Met de juiste tools kun je echt een geslaagde foto maken, dus investeer daar zeker in als fotografie een hobby van je is. Ikzelf gebruik vaak een groothoeklens (16-35mm) – perfect voor foto’s van mooie landschappen en wolkenpartijen – en ik werk altijd met een statief, zodat ik weinig last heb van bewegingsonscherpte.

Ben je een beginneling? Ook voor telefoons of kleinere camera’s heb je speciale statieven. Of gebruik een zelfgemaakt steuntje waar je toestel stabiel tegenaan kan leunen.

3. Wees creatief

Wil je unieke foto’s schieten? Probeer dan creatieve invalshoeken te vinden zodat je foto niet te standaard wordt. Ga bijvoorbeeld op de grond liggen en fotografeer omhoog! Of maak eens een foto in het tegenlicht. Dit kan het beste tijdens zonsopgang of -ondergang. De foto’s krijgen dan een mooie, oranje gloed. Door vanuit verschillende standpunten te fotograferen kom je erachter hoe creatief je bent.

4. Kies het juiste moment

Een goed fotomoment verschilt per plek en het soort foto dat je wilt maken. Maar vaak maak je de mooiste plaatjes rond zonsopkomst en zonsondergang. Het licht is dan zacht van kleur, de lucht is vaak prachtig en er zijn mooie schaduwen.

Wil je juist sfeerfoto’s maken van bepaalde verschijnselen, bijvoorbeeld mist? Houd dan de weersverwachtingen nauwlettend in de gaten. En als je eenmaal een mooie plek hebt gevonden om te fotograferen bedenk dan wanneer de zon goed staat, zodat de foto niet te overbelicht of juist te donker wordt.

5. Fotografeer wat jij leuk vindt

We worden veel geprikkeld door social media. We komen daar de mooiste foto’s tegen met de een nog meer likes dan de ander. Het geeft veel inspiratie, maar laat je er ook niet al te veel door leiden: doe vooral waar jij zelf zin in hebt. Zo kun je vaak dicht bij huis – of zelfs in je eigen tuin – al mooie en unieke foto’s maken.

Neem ook eens de camera mee naar plekken waar je vaak komt. Ga daar lekker fotograferen; je weet dan steeds beter waar vlinders verblijven, welke routes reeën dagelijks lopen en waar de mooiste bloemen bloeien. Met de kennis die je opdoet in de gebieden waar jij je thuis voelt, maak je vaak geslaagde foto’s die vertrouwd en persoonlijk zijn.

Natuur
  • Tjeerd Visser
  • Tjeerd Visser