Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Hier wil je bij zijn: Staatsbosbeheer organiseert nachtelijke vaartocht door de natuur

Ontdek natuurgebied de Weerribben na zonsondergang.

Vaartocht

Op verschillende zomerdagen in juli en augustus organiseert Staatsbosbeheer een nachtelijke vaartocht door natuurgebied de Weerribben. Dat is een bijzondere manier om de natuur eens op een andere manier te bekijken: vanaf het water, op een moment dat de dieren die je normaal tegenkomt gaan slapen en anderen juist wakker worden. Luister naar de verhalen van de schipper en houd het water in de gaten, want misschien spot je wel een otter.

De Weerribben

De Weerribben ligt op de grens van Friesland, Drenthe en Overijssel. Het natuurgebied is een nationaal park dat bekendstaat om haar water, vogels, moerasbossen en eindeloze rietvelden. De Weerribben zijn ontstaan door turfwinning, waardoor het landschap veranderde in een zompig gebied met moerasnatuur. Met ruim 10.000 hectare aan natuur is het zelfs het grootste laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa.

Je kunt er fietsen en wandelen, maar de leukste manier om het gebied te verkennen is toch wel met de boot. Wie weet zie je dan de otters waar het natuurgebied bekend om staat.

Nachtelijke vaartocht

Tijdens deze nachtelijke vaartocht door de Weerribben ervaar je de natuur in volle vrede. De boot vertrekt in de schemer en je ziet de zon ondergaan. Eenmaal in het donker vertelt de schipper spannende verhalen over turfstekers, visserij en stroperij. Leer meer over de geheimen van de Weerribben bij nacht en haar geheimzinnige geluiden, zoals de “hoemp” van de roerdomp: een vogel die klinkt als een soort mishoorn in het riet. Dit bijzondere geluid is bijna alleen maar in het donker te horen.

Op de website van Staatsbosbeheer vind je meer informatie over de tocht. Daar kun je ook gelijk een plek op de boot reserveren. De prijs voor deelname bedraagt €17,50 per persoon of €8 voor kinderen tot en met 4 jaar. De tochten vinden plaats op zaterdag 27 juli en zaterdag 3, 10 en 17 augustus tussen 20.15 en 22.15 uur. Je vertrekt dan vanaf Buitencentrum Weerribben in Ossenzijl.

Uittips
  • Staatsbosbeheer
  • Marketing Oost - Theo de Witte