Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zweven boven de Wadden

Luchtfotograaf Herman IJsseling is verslingerd aan het zeldzaam mooie natuurgebied.

Flying Focus

Nu eens scheert de tweemotorige Cessna op volle kracht in windkracht 8 boven een onstuimige Noordzee, dan weer pakt Herman IJsseling zijn Piper Super Cub uit de hangar, voor een haast fluisterstil vluchtje boven ons Wadden Werelderfgoed. In het leven van een luchtfotograaf is geen dag hetzelfde aan dat imposante firmament.

Hij is gepokt en gemazeld in dit vak. Wat je noemt een uitzonderlijke professie die Herman IJsseling (56) het jaar rond kriskras langs de kuststreken van Europa voert. De Texelse luchtfotograaf die in 1984 zijn eigen bedrijf Flying Focus oprichtte, ontwikkelde zich in de afgelopen decennia als vindingrijke allrounder tussen de wolken. Vanuit zijn bijzondere positie legt hij het leven onder zich vast; schepen in actie op de woeste baren, of gedetailleerde natuurfoto’s van het noordelijke eilandschoon.

Sprong in het diepe
Zijn luchtdoop mét camera was op die gedenkwaardige dinsdag 19 februari 1985. Herman IJsseling weet de dag en het jaar nog exact. Hij was pas 20 jaar, kwam van het vwo en liep een beetje met zijn ziel onder de arm. ‘Ik kon gaan studeren, maar zag het niet zitten om nog eens zoveel jaar met mijn neus in de boeken te zitten. Liever trok ik erop uit.’ De in Noord-Holland geboren en getogen Herman hield er al een paar grote liefdes op na: fotograferen én vliegen. ‘Ik was al een fanatiek spotter van historische vliegtuigen en toen ik iemand leerde kennen die aan luchtfotografie deed ging het balletje rollen.’ Herman kocht zijn eerste luchtcamera en sprong in het diepe – of eigenlijk, de hoogte in. ‘Ik was natuurlijk piepjong en er was geen opleiding voor wat ik ging doen.’ Later volgde hij wel de fotovakschool en haalde Herman ook zijn brevet, maar de eerste reeks vluchten ondernam hij samen met een piloot en een gehuurd toestel. ‘Dat was wel eens stressvol en soms frustrerend, omdat je zo’n kist maar twee á drie uur tot je beschikking had en dan halverwege weer terug moest.’

Het volledige interview met luchtfotograaf Herman IJsseling verscheen in Noorderland 2021-3. Deze editie is nu te koop in de winkel en onze webshop.

Natuur
  • Jolanda de Kruyf
  • Flying Focus