Geen dier waarover zoveel spannende onzinverhalen verteld worden als de vleermuis. Hij zou in je haar vliegen, onheil brengen of het als vampier voorzien hebben op je laatste bloeddruppel. En Graaf Tel, de vleermuis in Sesamstraat, zou ook nog eens verzot zijn op cijfers.
Vleermuizen, zwenkend en zwierend in de avondschemer van een zwoele nacht. Ook de afgelopen maanden zullen velen met een dromerige blik en een glas in de hand deze prachtige dieren gezien hebben. Schijnbaar moeiteloos elk obstakel vermijdend en steeds weer een andere route volgend. Waarom ze dit doen, waar ze vandaan komen of naar toe gaan vertellen ze ons niet. Ze lijken er gewoon altijd te zijn.
Gevleugelde muis
Het Nederlands is een bijzondere taal. Neem nu eens het woord ‘vleermuis’. Feitelijk betekent het een ‘muis met vlerken’, een oud woord voor vleugels. Maar het enige wat deze beestjes met muizen gemeen hebben is dat het zoogdieren zijn. En die vlerk? Zouden onze voorouders daarbij aan vogels gedacht hebben? Maar die vliegen vooral met hun armen terwijl er van hun vingers maar bar weinig overgebleven is. Vleren houden hun vlieghuid juist open met hun lange vingers terwijl hun armen kort en gespierd zijn. Met vogels hebben zij dan ook geen enkele verwantschap.
Meer lezen over de vleermuis? Deze natuurproductie verscheen in Noorderland 2020-7. Deze editie is nu te koop in de winkel en onze webshop!
- Kees Boele
- iStock