Lifestylemagazine over Noord-Nederland

3x historisch overnachten in Groningse borgen

Stap terug in de tijd tijdens een verblijf in deze grootse huizen.

Groningse borgen

Een overnachting in een hotel is altijd leuk: slapen in een luxe bed en je even nergens druk over hoeven maken. Zo'n nachtje weg is nóg leuker wanneer je in een Groninger borg mag slapen. Deze statige huizen waarin vroeger voorname families woonden, zorgen nu voor een bijzondere ambiance tijdens je weekendje weg.

Piloersemaborg

In het gehucht Den Ham staat de statige Piloersemaborg: de enige overgebleven boerderijborg van Groningen. De borg uit 1633 is nog mooi bewaard gebleven in de stijl van een 19de-eeuwse boerderij, compleet met vijf hotelkamers die allemaal een privé-terras hebben. Je kunt er verblijven in een suite, maar ook een historisch gevoel ervaren door in een kamer met bedstede te overnachten.

Bij een nacht slapen in de Piloersemaborg hoort een ontbijt, maar je kunt in de avond ook genieten van een culinair viergangenmenu in het restaurant van de borg. Daarnaast is het hier goed toeven voor wandel- en fietsliefhebbers. Den Ham ligt namelijk in het oudste cultuurlandschap van Europa: het Reitdiepgebied. Volg dus de paden door de natuur en langs idyllische dorpjes.

Allersmaborg

De Allersmaborg in Ezinge is omgeven door een boomgaard met oude Groningse fruitrassen, een grote Engelse tuin en een slotgracht. Je kunt er heerlijk wandelen over het terrein en de 15de-eeuwse borg vanbuiten bewonderen. Het gebouw wordt gebruikt voor trouwerijen en andere feesten, als vergaderlocatie, maar ook als bijzondere plek om te overnachten.

Bij de Allersmaborg slaap je niet daadwerkelijk ín de borg, maar wel op het borgterrein. In het klerkenhuis – een dienstwoning uit 1880 – zijn kamers gemaakt die klassiek, maar toch gezellig ingericht zijn. Je kijkt zo vanaf het slaapkamerraam uit op de borg en de omliggende natuur, en je kunt in de ochtend een vers ontbijt krijgen. Heb je al zin om een weekend weg te gaan?

Coendersborg

Een statige oprijlaan in Nuis brengt je naar de Coendersborg, gelegen op een historische buitenplaats van 85 hectare. Op deze plek stond al in de 17de eeuw een borg, maar die werd vanwege verval in 1813 vervangen door het huidige landhuis. Op de begane grond en in de oude stal – waar vroeger het personeel woonde en werkte – vind je nu een museum en bijhorende stijlkamers die een beeld geven van de borg en het landgoed in het verleden.

In een vakantiewoning op de eerste verdieping van de borg kun je met vier personen verblijven in kamers met hoge balkenplafonds, ornamenten, brede deuren en kroonluchters. Je bezoekt de Coendersborg vooral voor de historie en rust: bij de accommodatie horen twee fietsen en je kunt er heerlijk wandelen, maar er is geen Wi-Fi. Ga dus lekker ongestoord op pad in de natuur!

Leuk logeren
  • Adobe Stock, Stella Dekker Fotografie, Marketing Groningen, Het Groninger Landschap