Lifestylemagazine over Noord-Nederland

8x de meest pittoreske dorpjes in Friesland

Ontdek deze prachtige provincie! 

Pittoreske dorpjes in Friesland

In Friesland is ontzettend veel te beleven: liefhebbers van water halen er hun hart op, maar je kunt er ook heerlijk wandelen en fietsen, winkelen of eindeloos borrelen op een terras. Dus ga je deze zomer op vakantie in het noorden, of wil je een dagje eropuit in eigen provincie? Breng dan vooral eens een bezoek aan deze pittoreske dorpjes in Friesland.

Grou

De naam klinkt wat grauw, maar we verzekeren je dat Grou een prachtig dorp is. Je vindt er meer dan 43 rijksmonumenten en een historisch stadshart. Vroeger werd Grou "het Venetië van het noorden" genoemd: het water liep op sommige plekken door tot de nauwste plekken van het centrum. Nu zijn de meeste waterlopen gedempt, maar het dorp is nog steeds waterrijk en ligt zowel aan het Prinses Margrietkanaal als het Pikmeer. Genoeg mogelijkheid voor een mooi boottochtje dus, maar je kunt er ook leuk winkelen of lekker een terrasje pakken.

Akkrum

Akkrum ligt tussen het Sneekermeer en het Pikmeer en is daarom een écht watersportdorp. De omgeving laat zich dan ook het best via het water verkennen. De Turfroute, een vaarroute die je door natuur, weilanden en dorpjes in Zuidoost-Friesland brengt, komt bijvoorbeeld ook langs Akkrum. Daarnaast is een wandeling door het dorp de moeite waard. Loop dan ook langs het imposante Coopersburg: dit gebouw was vanaf 1901, op initiatief van de rijke Fries Folkert Kuipers, een onderdak voor arme ouderen.

Lemmer

Het Friese Lemmer is een toeristisch dorp waar je heerlijk op een terras aan het water kunt genieten. Het heeft een rijke geschiedenis wat betreft water, scheepvaart, handel en visserij. Dat is te zien aan de vele historische gebouwen en waterwegen door het dorp, maar vooral het Woudagemaal is een bezoekje waard. Dit is het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld en is benoemd tot UNESCO Werelderfgoed.

Joure

In Joure kun je volop cultuur snuiven! Stap bijvoorbeeld binnen in het eerste en oudste Douwe Egberts-winkeltje van Nederland en ervaar hoe het is om te winkelen in 1881. Ook het naastgelegen Museum Joure is een bezoek waard. Dit wordt ook wel het "maakmuseum" genoemd: in de eerste Douwe Egberts fabriek, een metaalfabriek, drukkerij en klokkenmakerij kunnen bezoekers zien en zelf uitproberen hoe dingen vroeger gemaakt werden. Daarnaast vind je in Joure het Puzzelmuseum, een mooie poldermolen en genoeg leuke winkels en restaurants in de Midstraat.

Makkum

Het oude vissersdorp Makkum wordt ook wel "de mooiste plek van Friesland aan het IJsselmeer" genoemd. Vooral voor een dagje watersport of een duik in het water is het een heerlijke plek. Niet zo'n waterrat? Je kunt ook lekker in de zon op het strand van Makkum liggen, of wat meer over dit dorp leren tijdens een rondvaart. In Makkum vind je daarnaast de oorlogsroute: een wandelroute die je met je telefoon kunt lopen en je langs plekken brengt die belangrijk waren tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Balk

Het dorpje Balk vormt echt het perfecte plaatje: idyllische huizen aan het water, gezellige terrasjes, kleine bruggen en kerktorens die boven de daken uitsteken. De geschiedenis van het dorp gaat terug naar 1300, maar vanaf de 15de eeuw is Balk echt gaan groeien vanwege de boterhandel. Balk heeft een prachtig historisch karakter en is daarom een beschermd dorpsgezicht, met een oud raadhuis en huizen met klok- en trapgevels. Op het nabijgelegen Slotermeer kun je heerlijk een stukje varen.

Woudsend

Net als Akkrum is Woudsend een echt watersportdorp. Kijk uit over het water en zie een typisch Fries tafereel: skûtsjesilen. Met deze zeilende vrachtschepen – speciaal gebouwd voor Frieslands ondiepe en smalle vaarten – wordt regelmatig een wedstrijd gehouden. Dat gebeurt al sinds 1836! Ook de molens van Woudsend zijn mooie bezienswaardigheden. Je vind hier een authentieke zaagmolen én een graanmolen. Wie daarna nog in is voor een wandeling kan de vele pittoreske steegjes van Woudsend ontdekken met de Elfstegentocht.

Kollum

Een beschermd dorpsgezicht van klinkerstraten, eeuwenoude huisjes en waterwegen maakt van Kollum de perfecte plek voor een wandeling. In het Kollumer Museum ontdek je meer over de bedrijvige geschiedenis van dit dorp, dat vroeger een drukke haven en kalkovens had. Sluit je bezoek af met een hapje in Grand-Café WALD, gevestigd in het oude gemeentehuis uit 1805.

Cultuur
  • De Rakken, VVV Waterland van Friesland
  • Adobe Stock