Lifestylemagazine over Noord-Nederland

De handigste fotografietips van fotograaf Tjeerd Visser

In negen tips legt Noorderland-fotograaf Tjeerd Visser uit hoe jij bedreven met de camera wordt.

Fotografietips

Fotograaf Tjeerd Visser staat al meer dan 12 jaar achter de camera en fotografeert ook regelmatig voor Noorderland. In negen tips legt hij uit hoe jij – of je nu beginner of (hobby)fotograaf bent – zelf bedreven met de camera wordt, zodat jij deze zomer de allermooiste kiekjes schiet. Aan de slag!

1. Zorg voor een goede voorbereiding
“Het geeft veel rust als je voorbereid op pad gaat, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Zo zorg ik er altijd voor dat ik volle accu’s en extra geheugenkaartjes bij mij heb en dat mijn statief alvast klaarstaat. Zoek ook van tevoren voldoende informatie op. Wil je bijvoorbeeld de sterrenhemel fotograferen? Houd dan de weerberichten en de stand van de maan goed in de gaten. Wil je juist het wad op de foto zetten? Informeer eerst wanneer het eb en vloed is. Zo is het wad schitterend om te fotograferen als er maar een klein laagje water staat. De lucht weerspiegelt dan prachtig, vooral tijdens zonsondergang.”

8. Wees creatief
“Wil je unieke foto’s schieten? Probeer dan creatieve invalshoeken te vinden, zodat je foto niet te standaard wordt. Ga bijvoorbeeld op de grond liggen en fotografeer omhoog! Of maak eens een foto in het tegenlicht. Dit kan het beste tijdens zonsopgang of -ondergang. De foto’s krijgen dan een mooie oranje gloed. Door vanuit verschillende standpunten te fotograferen kom je erachter hoe creatief je bent.”

9. Fotografeer wat jij leuk vindt
We worden veel geprikkeld door social media. We komen daar de meest prachtige foto’s tegen met de een nog meer likes dan de andere. Het geeft veel inspiratie, maar laat je er ook niet al te veel door leiden: doe vooral waar je zelf zin in hebt. Zo kun je vaak dicht bij huis – of zelfs in jouw eigen tuin! – al de mooiste en meest unieke foto’s maken. Neem ook eens de camera mee naar plekken waar je vaak komt. Ga daar lekker fotograferen; je weet dan steeds beter waar de oranjetipjes tijdens zonsopkomst verblijven, welke routes de reeën dagelijks lopen en waar de mooiste bloemen bloeien. Met de kennis die je opdoet in de gebieden waar jij je thuis voelt, maak je mooie foto’s die vertrouwd en persoonlijk zijn.

Meer fotografietips lezen? Dit artikel verscheen in Noorderland 2020-5. Je bestelt dit nummer hier!

Natuur
  • Tjeerd Visser
  • Tjeerd Visser