Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Kleurenpracht in 't noorden

Wij maken je graag een beetje wegwijs in de oogverblindende kleurenwaaier van Moeder Natuur.

Kleurenpracht

Te land, ter zee en in de lucht: alles om ons heen is gekleurd in de talloze tinten van de regenboog. Wie er oog voor heeft ziet groen en geel, of pimpelpaars. Wij maken je graag een beetje wegwijs in een oogverblindende kleurenpracht van Moeder Natuur.

Stel je eens voor: een leven zonder kleur, een landschap in zwart. Geen contrasten, geen verwarmend licht en geen bloemengeuren. Zo’n wereld is toch ondenkbaar? We kunnen gelukkig in elk seizoen genieten van het unieke kleurenspectrum om ons heen. Noorderland stippelde een “regenboogroute” uit van Wad naar Reest, van Dollard naar IJsselmeer. 

Rood
Rood is eigenlijk een zeldzame kleur in de natuur. Slechts een enkele bloem of vogel gebruikt rood in zijn tooi. Rood is ook de kleur van warmte en daarom begint deze “regenboogroute” gewoon – heel gemakkelijk – bij jou thuis. Net op het moment dat de zon heel voorzichtig over de horizon kijkt en de nacht zijn biezen heeft gepakt, gebeurt het soms dat de hemel in vlammend rood de komende dag viert. “Opstaan bij ochtendstond heeft goud in de mond”: wie heeft er geen grootmoeder (gehad) die dit prachtige spreekwoord gebruikte als oproep om in actie te komen?
Iedereen kan dit “rode moment” thuis beleven. Voorwaarde: sta vroeg op, loop even naar buiten en je bent getuige van het rode licht. Of beleef het nog mooier: zoek een plek met een weids uitzicht op, bijvoorbeeld de Groningse Veenkoloniën, de kleipolders langs het wad, of het Dwingelderveld.
Sinds enkele decennia kunnen we op enkele locaties ook genieten van knalrode vergezichten. In het Groningse Kloosterburen begon het, maar inmiddels duiken overal langs de kust – waar zanderige klei in de bodem zit – kleurrijke bollenvelden op. Vooral tulpen doen het goed in onze noordelijke streken. En dan blijft het niet alleen bij rood: lange strepen geel, wit of zelfs oranje zijn er geregeld in het voorjaar te vinden.

Meer lezen? Dit verhaal verscheen in Noorderland 2020-5. Dit nummer ligt nu in de winkels en is ook te koop in onze webshop.

Natuur
  • Kees Boele
  • iStock