Lifestylemagazine over Noord-Nederland

3 ondernemers in het Waddengebied

Het Waddengebied wordt ook wel het Toscane van Nederland genoemd dankzij de creatieve handelsgeest.

waddengebied

Het getijdenlandschap van slik, kwelders, duinen, geulen en zandplaten is van een unieke schoonheid. Maar het UNESCO Waddenzee Werelderfgoed is méér dan een rijkgevulde eettafel voor vogels, vissen en zeedieren. Het is ook de biotoop van pioniers met een creatieve handelsgeest. Ondernemers die de kansen van het Waddengebied gebruiken om te dromen, durven en doen.

Op amper een kilometer afstand van biologisch akkerbouwbedrijf Landgoud lopen de fijnste haarvaten van de Waddenzee. Dat ruik je, dat hoor je als er een stevige noordwester staat. En als Hero Havenga de Poel (43) op de trekker zit en zijn “gouden” land met de cultivator bewerkt, dan vóelt hij het ook aan den lijve. De geschiedenis van eeuwen onder die banden, in een uniek geboetseerd reliëf dat een eigen verhaal vertelt: ‘Het zijn de resten van kwelders, kreken, prielen en dijken die hier letterlijk voor diepgang in de bodem zorgen.’ 

Omarmd door bosareaal en toch overal zee rondom. Zowel het zilte als het aardse. Het beste van twee werelden is verenigd op Camping Het Bos Roept. Een naam die al uitnodigt. Dus kom maar op met je caravan en tent. Of bivakkeer een poosje in een van de comfortabele eco-lodges, door de campingbaas eigenhandig ontworpen én gebouwd.

Er zijn klanten die ’s morgens om zeven uur al verrukt op De Dijk in hartje Dokkum staan. Waar ze dan met eigen ogen zien hoe de dagverse melk wordt aangeleverd en hierbinnen, in het zuivelfabriekje ZUCO, wordt verwerkt tot een waaier aan smakelijke zuivelproducten. Je zou het een soort “live cooking” show kunnen noemen. Het is ambachtelijk, zichtbaar en à la minute klaar voor consumptie. Precies zoals Hessel Jan Sinnige (30) en Sander Wijnstra (35) dat ooit in hun kop hadden.

Meer lezen? Dit artikel verscheen in Noorderland 2020-4. Je bestelt dit nummer hier.

Mensen
  • Jolanda de Kruyf
  • Landgoud