Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Wintersportklassieker: zo maak je zelf kaiserschmarrn

Het is een echte klassieker na een dag op de piste: kaiserschmarrn. Dit gerecht vindt z'n oorsprong in Oostenrijk en wordt gemaakt van eieren, suiker, melk, bloem, een beetje jam en poedersuiker – zo simpel als dat. Met dit gemakkelijke en snelle recept haal je zelf een stukje winters Oostenrijk in huis.

kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn is een traditionele Oostenrijkse "pannenkoek", die in stukjes wordt gescheurd en vaak bestrooid met poedersuiker. Het beslag wordt gemaakt van eieren, suiker, melk, bloem, waardoor het een luchtige textuur krijgt. Kaiserschmarrn wordt meestal geserveerd met jam of vruchtencompote, zoals appelmoes of pruimencompote, en is populair als dessert of stevige snack. Het gerecht heeft zijn naam te danken aan keizer Franz Joseph I, die er dol op was, en het is vooral bekend in de Alpenregio’s, waar het vaak wordt gegeten tijdens of na het skiën.

Ingrediënten:

Voor twee personen

  • 50 gram bloem
  • 2 eieren
  • 25 gram suiker
  • 50 milliliter volle melk
  • 20 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram kersenjam
  • poedersuiker ter garnering

Zo maak je kaiserschmarrn:

  1. Scheid de eieren. Klop in een kom de eidooiers – zet de eiwitten even apart – en suiker met een mixer tot een luchtig en romig mengsel.
  2. Zeef nu de bloem boven de kom en voeg de melk toe. Mix dit tot een glad beslag.
  3. Klop vervolgens de eiwitten in een aparte en vetvrije kom stijf en spatel ze daarna geleidelijk door het beslag.
  4. Verhit de boter in een koekenpan op laag vuur en verdeel het beslag gelijkmatig. Bak de "pannenkoek" ongeveer 3 tot 4 minuten.
  5. Snijd dan de pannenkoek in grove stukken en draai deze met een spatel om. Breek daarna deze stukken in nog kleinere stukjes. Bak ze nog een paar minuten en keer ze regelmatig om.
  6. Serveer de kaiserschmarrn met de jam en garneer met poedersuiker. Eet smakelijk!
Culinair
  • Adobe Stock