Grote meetactie
Op echt donkere plekken kun je prachtig de Melkweg zien, maar zulke duisternis is niet altijd vanzelfsprekend in Nederland. Jammer, vind Rijksuniversiteit Groningen (RUG), want volgens onderzoekers van de universiteit is duisternis een "oerkwaliteit" van leven en van belang voor mens en natuur. Daarom beheert de RUG een duisternis-meetnetwerk om te kijken hoe donker het eigenlijk nog is. Maar om echt óveral te kunnen meten, vraagt de universiteit hulp van het publiek en organiseert een grote meetactie.
Praktische informatie
Het sterrenbeeld Orion staat centraal in de meetactie. Iedereen kan aan de meetactie meedoen door het tellen van de sterren in dit herkenbare sterrenbeeld. Het stappenplan is als volgt: ga na 20.00 uur naar buiten en zoek het sterrenbeeld Orion op. Wacht wel een kwartiertje voor je begint met tellen, want je ogen moeten eerst aan het donker wennen.
De vier hoeksterren van Orion vormen een rechthoek: tel het aantal sterren binnen deze rechthoek. Ben je een pietje-precies? Doe de telling dan meerdere keren achtereen en geef de gemiddelde waarde door. Jouw metingen kun je vervolgens doorgeven via teldesterren.nl waar de meetgegevens ook zichtbaar worden op de kaart. Op deze website staat tevens een handleiding met meer uitleg.
De metingen moeten plaatsvinden in de periode van dinsdag 21 januari tot en met woensdag 5 februari en donderdag 20 februari tot en met donderdag 6 maart. Dat heeft te maken met de stand van de maan: metingen worden gedaan als de maan onder de horizon is. Wanneer de maan boven de horizon staat, of het slecht weer of te bewolkt is, hebben de metingen geen zin.
Nationale sterrenkijkdagen
De RUG ziet duisternis als het oudste universele erfgoed en vindt het van belang voor iedereen. Met deze meetactie hoopt de universiteit mensen bewust te maken van de urgentie om de donkerte te beschermen. De universiteit hoopt dat deelnemers door deze meetactie wat vaker en bewuster naar de sterrenhemel zullen kijken.
Daarnaast is de stertelling van dit jaar een “voorafje” van de nationale sterrenkijkdagen van vrijdag 7 tot en met zondag 9 maart. Op veel plekken in Nederland staan dan telescopen opgesteld, wat voor een breder publiek een gelegenheid vormt om van de sterrenhemel te genieten.
- Rijksuniversiteit Groningen