Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Heerlijk winters recept: boerenkool ovenschotel met rookworst

Boerenkool en rookworst zijn onlosmakelijk verbonden met de winter. Vaak worden deze ingrediënten gebruikt in stamppot, maar ze smaken ook heerlijk in deze ovenschotel met kruidenkaas en krieltjes. Een laagje gesmolten kaas maakt het gerecht helemaal af: perfect voor een doordeweekse maaltijd of een gezellig weekenddiner. 

Boerenkool ovenschotel

Ingrediënten:

  • 500 gram boerenkool
  • 300 gram kruidenroomkaas
  • 150 gram geraspte kaas
  • 1 kilogram krieltjes
  • 1 rookworst
  • 1 witte ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel zonnebloemolie + extra om mee in te vetten
  • peper en zout naar smaak

Zo maak je boerenkool ovenschotel met rookworst:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Kook de krieltjes voor in 6 à 7 minuten.
  3. Pel en snipper de ui. Hak de knoflook fijn en snijd de rookworst in plakjes.
  4. Verhit de olie in een pan en bak hierin de ui, knoflook en boerenkool gedurende vijf minuten. Roer dit regelmatig door. Voeg daarna de kruidenkaas eraan toe en laat dit smelten. Breng het geheel op smaak met peper en zout en zet het vuur uit.
  5. Vet een ovenschaal in. Giet de krieltjes af en doe ze in de ovenschaal.
  6. Schep het boerenkool-roomkaasmengsel over de krieltjes. Verdeel daarover de plakjes rookworst en strooi de geraspte kaas eroverheen.
  7. Bak de ovenschotel in 15 tot 20 minuten af in de oven.
Culinair
  • Lekker en Simpel
  • Adobe Stock