Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Heerlijk recept: ovenschotel met stoofvlees en zoete aardappel

Je krijgt er bijna honger van: de geur van een heerlijke ovenschotel die in de oven gaart. Vandaag gaan we aan de slag met dit lekkere herfstrecept voor een ovenschotel met stoofvlees en zoete aardappel. 

Ovenschotel

Een favoriet

Deze ovenschotel met stoofvlees en zoete aardappel is een echte favoriet. Laat je echter niet afschrikken door de bereidingstijd, want het meeste werk doet de pan voor je. Het vlees moet namelijk twee uur lang zachtjes sudderen om heerlijk mals te worden – precies zoals het hoort bij een klassieke runderstoof. Geen tijd om lang in de keuken te staan? Deze ovenschotel kun je ook van tevoren al bereiden en invriezen.

Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 2 wortels
  • 1 à 2 stengels bleekselderij
  • 3 tenen knoflook
  • 30 gram peterselie
  • 400 à 500 gram runder(rib)lappen
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 runderbouillonblokje
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 kilo zoete aardappels
  • 30 gram ongezouten roomboter
  • handjevol geraspte kaas

Zo maak je een ovenschotel met stoofvlees en zoete aardappel

  1. Snipper de ui, pers de knoflook en snijd de wortels en selderij in blokjes. Hak de blaadjes en de steeltjes van de peterselie fijn, maar houd deze apart van elkaar.
  2. Verhit wat olie of boter in een pan en bak de ui gedurende 2 minuten. Voeg vervolgens de wortel en selderij toe en bak deze mee tot ze zacht zijn.
  3. Doe nu ook het vlees in de pan en schroei dit rondom bruin. Voeg dan de knoflook en kaneel toe en laat dit nog 1 à 2 minuten meebakken zodat de smaken goed vrijkomen.
  4. Doe het bouillonblokje en 500 milliliter kokend water in de pan, samen met de tomatenpuree en de steeltjes peterselie. Breng dit aan de kook en laat het 1 uur lang op laag vuur pruttelen met een deksel op de pan. Haal daarna het deksel eraf en laat nog 1 uur doorkoken.
  5. Terwijl het stoofvlees aan het garen is, kun je de zoete aardappelpuree maken. Schil de aardappels en snijd deze in blokjes. Doe ze in een ruime pan met water en een snuf zout en breng dit met een deksel op de pan aan de kook. Kook de zoete aardappelen in 15 tot 20 minuten gaar. Giet ze af en prak samen met de boter tot een puree. Zet aan de kant.
  6. Als je je riblappen lang genoeg hebt laten garen, kun je ze heel gemakkelijk een beetje uit elkaar trekken. Doe dit, en roer dan de peterselieblaadjes erdoorheen.
  7. Doe het stoofvlees in een ovenschaal en bedek het met een laag zoete aardappelpuree. Bestrooi met de geraspte kaas en zet de schaal voor 20 minuten in de oven. Als de kaas een goud kleurtje heeft en het vlees lekker bubbelt, is de ovenschotel klaar. Geniet ervan!
Culinair
  • Adobe Stock