Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Heerlijk recept: zuurkoolovenschotel zoals oma 'm vroeger maakte

Zuurkool: je houdt ervan, of je gruwelt ervan. Vooral bij jongere kinderen staat het vaak niet hoog op de lijst van favorieten. Maar met deze verrukkelijke zuurkoolovenschotel, bereid zoals oma dat vroeger deed, veranderen zelfs de grootste critici onverwachts in liefhebbers. Aan de slag! 

Zuurkoolovenschotel

Ingrediënten:

  • 80 gram hamblokjes
  • 80 gram spekjes
  • 1 ui
  • 30 gram boter om in te bakken + boter om in te vetten
  • 1 paprika
  • 400 gram gekookte aardappelen (in schijfjes)
  • 350 gram uitgelekte zuurkool
  • 2 eieren
  • 60 milliliter slagroom
  • 120 gram geraspte kaas
  • Snuf peper en zout

Zo maak je de zuurkoolovenschotel:

  1. Verwarm de oven alvast voor op 175 graden.
  2. Snijd de ui en de paprika in kleine stukjes.
  3. Smelt de boter in de pan en doe hier vervolgens de ham, spek, paprika en ui bij. Bak dit net zo lang tot de paprika en ui zacht zijn en de ham en het spek gaar.
  4. Voeg vervolgens de zuurkool toe en meng dit goed.
  5. Vet een ovenschaal in met een beetje boter en verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem. Doe hier een beetje zout en peper overheen.
  6. Verdeel daarna de zuurkoolmix over de aardappelschijfjes en leg de rest van de aardappelschijfjes hierover.
  7. Klop de eieren met de slagroom en schenk dit over de aardappelen heen. Verdeel vervolgens hier de kaas overheen.
  8. Bak de zuurkoolovenschotel voor 25 à 30 minuten in de oven. En smullen maar!
Culinair
  • Kookfans
  • Adobe Stock