Ingrediënten:
- 50 milliliter water
- 50 milliliter melk
- 200 gram bloem
- 100 gram amandelspijs
- 75 gram ongebrande noten
- 50 gram ongezouten roomboter
- 30 gram rozijnen
- 2 eetlepels kristalsuiker
- 2 eetlepels amandelschaafsel
- 1/2 zakje gist
- mespunt zout
- poedersuiker ter garnering
Zo maak je een kerststol uit de airfryer:
- Verwarm het water en de melk in een steelpan, maar zet het vuur uit voordat het mengsel kookt. Voeg de suiker en 3/4 van de boter toe, en wacht tot de boter volledig is gesmolten en het mengsel handwarm is. Roer vervolgens de gist erdoorheen en laat dit 15 minuten staan, zodat de gist kan activeren en gaat schuimen.
- Laat de rozijnen een kwartier wellen in heet water en hak ondertussen de noten in grove stukken. Zodra de rozijnen klaar zijn, laat je ze goed uitlekken en dep je ze droog met keukenpapier.
- Doe de bloem en het zout in een kom en maak in het midden een kuiltje. Schenk het melk-botermengsel in het kuiltje en meng alles met een mixer tot een zacht deeg ontstaat. Leg het deeg daarna op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het met de hand. Na ongeveer zes minuten is het deeg soepel en elastisch.
- Druk het deeg uit tot een grote, platte lap en verdeel de gehakte noten en de gewelde rozijnen erover. Rol het deeg vervolgens op en kneed het door tot alle ingrediënten gelijkmatig zijn opgenomen. Vorm daarna een bol van het deeg, dek deze af met een theedoek en laat hem 1,5 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek.
- Na het rijzen druk je het deeg uit tot een ronde lap met een diameter van ongeveer 18 centimeter. Kneed de amandelspijs soepel en druk deze plat tot een schijf met een doorsnede van ongeveer 8 centimeter. Leg de spijs in het midden van het deeg en vouw het deeg eromheen, zodat je een mooie bol hebt.
- Bekleed het mandje van de airfryer met bakpapier en bestuif het licht met bloem. Leg de deegbol met de gladde kant naar boven in het mandje en laat het deeg 15 minuten rusten voordat je begint met bakken.
- Bak de kerststol 15 minuten in de airfryer op 160 graden. Smelt ondertussen de resterende boter in een steelpan.
- Bestrijk de stol na het bakken met de gesmolten boter en strooi het amandelschaafsel eroverheen. Zet de stol nogmaals 10 minuten in de airfryer op 160 graden. Je kunt controleren of de stol gaar is door erop te kloppen; als hij hol klinkt, is hij klaar.
- Laat de stol 30 minuten afkoelen en bestrooi rijkelijk met poedersuiker.
Culinair
- Albert Heijn
- Adobe Stock