Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Het recept voor pepernoten

Maak zelf deze typische lekkernij!

Pepernoten

Denk je aan Sinterklaas, dan denk je al gauw aan pepernoten. Duik – bijvoorbeeld gezellig samen met de (klein)kinderen – de keuken in en maak zelf deze typisch Nederlandse lekkernij! We delen graag het recept met je.

Benodigdheden:

  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 150 gr ongezouten roomboter
  • 125 gr donkere basterdsuiker
  • 50 ml halfvolle melk
  • 2 el speculaaskruiden
  • mespuntje zout
  • keukenmachine of mixer met deeghaken (of kleed met de hand)
  • vershoudfolie
  • bakpapier

Werkwijze:

  1. Kneed het zelfrijzend bakmeel, de boter, basterdsuiker, speculaaskruiden en het zout door elkaar.
  2. Voeg vervolgens, lepel voor lepel, de melk toe. Zorg ervoor dat het een soepel deeg wordt.
  3. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het 30 minuten in de koelkast rusten. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C.
  4. Haal het deeg uit de koelkast en rol van het deeg kleine balletjes. Leg deze op een bakplaat (bekleed met bakpapier) en druk de balletjes een klein beetje plat.
  5. Zet de bakplaat met balletjes in de oven en bak ze in ongeveer 10 tot 15 minuten bruin en gaar. Laat ze daarna 15 minuten afkoelen en knapperig worden.
Culinair
  • iStock