Onder de Linden in Aduard
In Aduard, in een prachtig monument uit 1735, vind je Onder de Linden, de plek in Groningen waar je kunt genieten van de Franse keuken, gecombineerd met allerlei oosterse invloeden. Gasten worden hier verrast met een meergangenseizoensmenu zónder menukaart, waarbij alleen de beste lokale ingrediënten worden gebruikt. Opvallend detail: het keukenteam is al enkele jaren bezig om Onder de Linden te verduurzamen. Zo serveren ze geen rund- en varkensvlees en melkproducten meer en laten ze andere diersoorten die onder druk staan met rust.
De Basiliek in Appingedam
Genieten van goed eten op een bijzondere locatie. Dat kan bij De Basiliek, gevestigd in de oude Sint-Nicolaaskerk van Appingedam. Te midden van deze historie – omringd met indrukwekkende glas-in-loodramen en bijzondere architectuur – geniet je van heerlijke gerechten met veel Groningse invloeden. Van verfijnde visgerechten tot verrassende vegetarische opties: het menu biedt voor ieder wat wils.
Piloersemaborg in Den Ham
De Piloersemaborg van Dick en Hilda Soek is een verborgen juweel in het Groningse land. Deze 17de-eeuwse borgboerderij biedt een combinatie van authentieke charme en verfijnde gastronomie, waarbij biologische en lokale producten centraal staan. Gasten genieten hier in stijlvolle eetkamers – of gewoon buiten tussen de fruitbomen en rondscharrelende kippen – van pure, seizoensgebonden gerechten. De ongedwongen sfeer en de bijzondere aandacht voor zowel eten als wijn maken dit een plek waar je even helemaal kunt onthaasten.
Noor in Hoogkerk
In 2022 verhuisden Marleen en Jeroen Brouwer van het Drentse Schoonloo naar Groningen om hun culinaire vakmanschap voort te zetten in de prachtige, historische Theresiakapel in Hoogkerk. Deze keuze heeft hen geen windeieren gelegd: het luxe sterrenrestaurant Noor trekt inmiddels een breed publiek, met gasten uit zowel binnen- als buitenland. Hier geniet je van verfijnde gerechten die niet alleen een feest zijn voor de smaakpapillen, maar ook voor het oog.
Hermans Dijkstra in Midwolda
Via een statige, lange oprijlaan, omzoomd met een prachtig onderhouden voortuin, bereik je dit restaurant, dat gevestigd is in een authentieke herenboerderij uit 1858 van het Oldambtster type. Hier staat chef-kok Roeland Schaap aan het roer, die een vier- of vijfgangenverrassingsmenu op tafel tovert. Met gerechten als tamme eendenborst – met huisgemaakte dikke frieten erbij –, gemarineerde zalm en preibouillon ga je hier gegarandeerd een heerlijke avond tegemoet.
De Molenaar in Onderdendam
Restaurant De Molenaar vind in – tja, je raadt het al! – in een oude korenmolen in Onderdendam en ligt aan een oude trekvaart. Een menukaart is er niet; je kiest hier voor een verrassingsmenu dat in meerdere gangen verkrijgbaar is. De chef tovert mooie gerechten op tafel, veelal geïnspireerd door de mediterrane keuken. De locatie is bijzonder, de sfeer ongedwongen én de prijs-kwaliteitverhouding is top. Daar houden we van!
De Oude Sluis in Zoutkamp
Zoutkamp en garnalen: da's natuurlijk een gouden combinatie. Kijk er daarom niet gek van op als je in dit restaurant de chef’s garnalencocktail geserveerd krijgt. De Oude Sluis, op nog geen 200 meter afstand van de oude sluis van Zoutkamp, is een warm en kundig restaurant waar je je als gast echt welkom voelt. En leuk voor wijnliefhebbers: gastvrouw en sommelier Famke Greidanus is een wandelende wijnencyclopedie en heeft dus alle kennis paraat.
- Lekker500
- Eigen beeld via Lekker500