Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Lekker Fries recept: ovenschotel met droge worst en nagelkaas

Wie houdt er nou niet van: een lekkere ovenschotel. In dit recept maken we er een met een basis van romige aardappelpuree en prei. Haal er authentieke Friese droge worst en nagelkaas voor in huis, en je hebt een lekker recept van eigen bodem te pakken. 

Ovenschotel

Ingrediënten:

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 300 gram Friese droge worst
  • 300 gram Friese nagelkaas (in plakken)
  • 20 gram roomboter
  • 2 preien
  • 2 witte uien
  • 30 milliliter volle melk
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • snuf nootmuskaat
  • peper en zout naar smaak

Zo maak je een Friese ovenschotel:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Schil de aardappelen en kook ze 20-30 minuten, totdat ze gaar zijn. Giet ze af en laat ze 2 minuten droogkoken in de pan. Hoe droger de aardappel, hoe luchtiger de puree.
  3. Stamp de aardappelen fijn en verwarm de melk in een steelpannetje. Haal de melk voordat het kookt van het vuur af.
  4. Voeg de melk, boter en nootmuskaat aan de aardappels toe en klop het geheel op met een garde tot een luchtige puree ontstaat en de boter helemaal is gesmolten. Breng het op smaak met peper en zout.
  5. Pel en snipper de ui en snijd de prei in fijne ringen. Verhit de olie in een pan en bak hierin de ui en prei glazig. Breng het op smaak met kerriepoeder.
  6. Leg de helft van de aardappelpuree in een ovenschaal. Verdeel hier het ui-preimengsel over.
  7. Snijd de droge worst in plakjes en verdeel deze over de ovenschaal. Dek het af met de helft van de nagelkaas.
  8. Leg nu de andere helft van de aardappelpuree in de ovenschotel en bestrooi het met paprikapoeder. Dek het af met de resterende nagelkaas.
  9. Zet de schotel voor 15 minuten in de oven, totdat de kaas gesmolten is.
Culinair
  • Jumbo
  • Adobe Stock