Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Herfstrecept: zo maak je een heerlijke stoofpot

Ga mee op een culinaire reis door Noord-Nederland en ontdek met het kookboek Achter de koezen van Niek Berendsen de verscheidenheid van de Groningse keuken. Noorderland ging aan de slag met dit recept voor een overheerlijke stoofpot mét een Groningse twist. De kruiden die van oudsher in de provincie voorkomen zijn in dit gerecht samengevoegd, samen met typische Groninger koek en mosterd. Smullen! 

Stoofpot

Ingrediënten:

  • 750 gram rundvlees (bijvoorbeeld sukade of riblap)
  • 200 gram wortel
  • 2 dikke witte uien
  • 75 gram boter
  • 1 bouillonblokje
  • Anderhalve theelepel kruidnagelpoeder
  • Anderhalve theelepel witte peper
  • Halve theelepel nootmuskaat
  • 300 milliliter water
  • 3 laurierbladeren
  • 2 eetlepels Groninger mosterd
  • ca. 100 gram Groninger gemberkoek (of Fladderakkoek)
  • 750 gram kruimige aardappels
  • 200 milliliter volle melk
  • 100 gram geraspte kaas

Zo maak je Groninger stoofpot:

  1. Snijd de vetstukken van het vlees af, snijd deze in stukjes en bak deze in een beetje olie in een braadpan op laag vuur, totdat de stukjes bruin worden. Verwijder dan de vetstukken uit de pan en gooi deze weg. Op deze manier krijg je het vet niet in het gerecht, maar wel de smaak.
  2. Snijd het vlees in stukken van ca. 5 x 5 cm, kruid deze met zout en peper en laat even staan.
  3. Smelt ca. 50 gram boter in dezelfde stoofpan en laat deze goed bruin worden. Snijd 1 ui in ringetjes en bak deze met een beetje zout in de boter totdat het glazig wordt. Voeg dan het vlees toe en bak op hoog vuur tot deze aan alle kanten bruin is.
  4. Zodra het vlees aan de buitenkant bruin is, voeg je de kruiden (kruidnagelpoeder, witte peper en nootmuskaat), het bouillonblokje en de Groninger mosterd toe en roer door.
  5. Snijd de tweede ui in grote stukken, evenals de wortel, en voeg deze ook toe. Bak ongeveer 5 minuten door.
  6. Schenk dan 300 ml water bij en voeg de laurierbladeren toe. Breng op hoog vuur aan de kook en laat dan 1½ uur op laag vuur pruttelen met de deksel er deels op. Roer regelmatig door.
  7. Verkruimel dan de Groninger koek, voeg toe en roer goed door. Deze zal langzaam oplossen en de saus binden. Laat nog 30 minuten doorkoken.
  8. Voor de aardappelpuree kook je de aardappels voor zo'n 20 minuten op hoog tot middelhoog vuur, giet af, stamp deze en roer er nog 200 milliliter volle melk, 25 gram boter, 100 gram geraspte kaas en een snufje nootmuskaat doorheen. Opscheppen en genieten maar!
Culinair
  • Achter de Koezen - Niek Berendsen 
  • Achter de Koezen - Niek Berendsen