Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Kom helemaal tot rust: ontdek deze wandelroutes door Friese stiltegebieden

Stiltegebieden zijn beschermde gebieden in Nederland waar de stilte wordt bewaakt en waar je vooral natuurgeluiden hoort. In Friesland vind je zulke stiltegebieden bijvoorbeeld in de Alde Feanen, bij de Waddenzee, het Lauwersmeergebied, het Drents-Friese Wold, De Deelen – tussen Aldeboarn en Heerenveen – en delen van de IJsselmeerkust. Noorderland zocht drie wandelroutes door deze Friese stiltegebieden voor je uit, zodat je weer helemaal bij kunt komen van de hectiek van het dagelijks leven.

Friese stiltegebieden

Nationaal park De Alde Feanen

De natuur rondom het dorp Eernewoude hoort bij Nationaal Park De Alde Feanen en is aangewezen als een van de Friese stiltegebieden. Dat betekent echter niet dat je er niets hoort: hier leven namelijk veel vogels, die zich ongetwijfeld kenbaar maken met hun geluiden. 'Wandelroute XL Nationaal Park De Alde Feanen' is daarom een echte aanrader voor vogelliefhebbers en brengt je langs zes uitkijktorens en vogelkijkhutten. Ook de wandelliefhebber kan er z’n hart ophalen, want de route is maar liefst 21 kilometer lang.

Laat je meevoeren over verharde paden en schelpenpaadjes en geniet van de weidse uitzichten over moeras, open water, veen en bos. Vergeet ook je verrekijker niet! De route start en eindigt in Eernewoude, bij het voormalige bezoekerscentrum aan de Koaidyk. Let wel op: op de terugweg steek je met het pontje Hin en Wer het water over, dus houd in de gaten wanneer deze vaart. Voor meer informatie over de route kun je terecht op de website van Visit Friesland.

Aekingerzand

Het Aekingerzand is een stuifzandgebied in het Drents-Friese Wold. In de volksmond wordt het ook wel de Kale Duinen genoemd. Hier ga je heen om eens lekker uit te waaien: het uitgestrekte landschap leent zich er mooi voor. Je spot er heideschapen en vanaf de uitkijktoren heb je een indrukwekkend uitzicht over het natuurgebied.

De 'Wandelroute Kale Duinen' van Staatsbosbeheer neemt je mee door het natuurgebied. Je start bij de parkeerplaats aan de Canadaweg in Appelscha en komt daar ook weer terug. Vanaf daar loop je via de rode paaltjes een ronde van 5,5 kilometer door het Aekingerzand. Let wel op: de paden zijn niet geschikt voor scootmobiels of kinderwagens. Op de website van Staatsbosbeheer vind je meer informatie over de route.

Delleboersterheide

De Delleboersterheide is een écht oerlandschap. Het is, samen met het naastgelegen Diakonievene, een oud stroomdalgebied met kommen en glooiingen van dekzand waar zich ooit veen vormde. Een gevarieerd natuurgebied dus, waar veel te zien valt. It Fryske Gea – de provinciale vereniging voor natuurbescherming – stelde de wandelroute 'Wandelen in de Friese savanne van de Delleboersterheide' samen. Die laat je in zo’n 12 kilometer kennis maken met het gebied.

De route start en eindigt op de wandelparkeerplaats Diakonievene. Wandel via de rode paaltjes langs heide, bos, vennen en water. In de verte lopen Schotse hooglanders, Galloway-runderen en Exmoorpony’s. Via de website van It Fryske Gea vind je een volledige routebeschrijving.

Routes
  • Rondom Vandaag, Provincie Friesland, Staatsbosbeheer, It Fryske Gea, Visit Friesland
  • Adobe Stock