Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Parel op Funda: monumentaal herenhuis in de binnenstad van Harlingen

Wegdromen bij bijzondere huizen: wie vindt dat nou niet leuk? Ook op de redactie van Noorderland gaan we regelmatig op zoek naar een echte parel op Funda in het noorden. Dit keer nemen we je mee naar het pittoreske Harlingen, de Elfstedenstad aan het Wad. Hier staat een monumentaal herenhuis te koop, vol authentieke details en met een bijzondere kelder.

Parel op Funda

Monument

In het hart van Elfstedenstad Harlingen, aan de Noorderhaven, staat een monumentaal pand uit 1875. Met de zonkant op de voorzijde van het huis en een uitzicht op de haven is het hier goed toeven. Harlingen is een van de oudste zeehavensteden van Nederland en staat bekend om haar maritieme geschiedenis. Wat moet het heerlijk zijn om hier te wonen, in zo'n pittoreske plaats vol charmante huizen en vlak bij de zee.

Entreehal. Foto: Makelaardij Harlingen

Chique entree

We nemen je mee naar binnen, want wát is dit huis een parel op Funda. Een Perzische loper, marmer aan de muren en panelen op het plafond geven ons al bij de entree al een chique gevoel. Wat zou het huis nog meer voor ons in petto hebben?

Woonkamer met zicht op de keuken. Foto: Makelaardij Harlingen

Het zit 'm in de details

In het huis zijn veel authentieke details bewaard gebleven. Neem bijvoorbeeld het schilderij boven de schouw, de houten boekenkast of het glaswerk boven de paneeldeuren. Als je goed kijkt, kun je zien dat er achter dat glaswerk wat ruimte is waar spulletjes uitgestald staan. Wat zou jij daar neerzetten?

Trappenhuis. Foto: makelaardij Harlingen

Terug in de tijd

Met de zachte kleuren, de houten wanden en het balkenplafond wanen we ons hier terug in de tijd. Wij zijn vooral fan van de snuisterijen die je in het huis vindt: neem nou de houten kist met de kandelaren, of de schilderijtjes aan de muur. Wil je alvast meer foto's zien van het huis? Dat kan via deze link.

Kelder. Foto: Makelaardij Harlingen

Wijnkelder

Aan de voorzijde van het pand geeft een stel luiken toegang tot een gewelfde kelder. Wij zien onszelf hier een mooie wijnverzameling bewaren, en daar af en toe van genieten op het dakterras van het huis. Daarnaast beschikt het huis over een eigen achterom en is er aan de achterzijde mogelijkheid voor een gastenverblijf. Het kostenplaatje? Dit monumentale pand in hartje Harlingen staat te koop voor €745.000 k.k.

Huis en tuin
  • Makelaardij Harlingen via Funda
  • Makelaardij Harlingen via Funda