Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Wist jij dit: zo is de Groninger eierbal ontstaan

Wie kent 'm niet: de Groninger eierbal. De gefrituurde snack met kerrieragout is al sinds de jaren 50 een echte Groningse delicatesse, maar wie heeft 'm nou eigenlijk bedacht? En waar kwam het idee voor de aaierbal vandaan? De redactie van Noorderland zocht het voor je uit. 

Eierbal

De eierbal

Een gekookt eitje, ragout met kerriesmaak en een krokante korst: de eierbal is ongetwijfeld een unieke snack. Dat-ie uit Groningen komt, wist je waarschijnlijk al, en misschien ook dat het idee waarschijnlijk in Stad is ontstaan. De echte bedenker van de snack is niet zeker, maar Sloots Cafetaria – destijds gevestigd in de Oude Kijk in 't Jatstraat – was de eerste die met de eierbal adverteerde in Nieuwsblad van het Noorden, in 1951. Overigens had Cafetaria Succes aan de Carolieweg de eierbal ook al in het assortiment in de jaren 50. Dat de snack al even bestaat weten we dus wél zeker.

Origineel recept?

De aaierbal zou een origineel recept kunnen zijn, maar het is ook denkbaar dat het op iets anders is gebaseerd. Neem bijvoorbeeld de Scotch egg: een snack die volgens sommige bronnen al in 1738 in Londen is ontstaan. Dit gerecht lijkt veel op de eierbal, alleen gebruik je voor een Scotch egg varkensvlees in plaats van kerrieragout. Ook in Indonesië bestaat een soortgelijke snack, waar een gekookt ei in een kruidige ragout wordt gewikkeld. Hoe deze recepten in een Groningse snackbar terecht zijn gekomen? Dat zal misschien met het Nederlandse handelsverleden te maken hebben.

De eierbal nu

Vandaag de dag is de eierbal niet meer weg te denken uit de Groningse snackbar, of dat nou in de stad is of op het platteland. Buiten Noord-Nederland is-ie nog moeilijk te verkrijgen, hoewel de snack de laatste jaren al wat meer populariteit heeft verkregen. Zo at voormalig premier Mark Rutte in 2015 een eierbal bij Friet van Piet aan de Meeuwerderweg in Stad, en in datzelfde jaar werd het record voor de grootste eierbal ter wereld gezet.

In 2017 werd de eierbal als officieel erfgoed opgenomen in de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Koninkrijk Nederland. Ook dit jaar, in juli 2024, stond de eierbal weer in de spotlights: het record voor de grootste eierbal werd verbroken door een groepje studenten uit Wageningen, die net als de zetters van het eerste record een groot struisvogelei tot eierbal omtoverden.

Cultuur
  • Levend erfgoed Groningen, Sikkom
  • Adobe Stock