Lifestylemagazine over Noord-Nederland

9x de mooiste landgoederen voor een wandeling

Trek je wandelschoenen aan en laat je verrassen door de pracht van deze landgoederen in Drenthe, Groningen en Friesland. Met statige buitenhuizen en een rijke historie als decor, wandel je door bossen, parken, velden en langs kabbelende waterwegen. Geniet van de rust, ruimte en natuur die deze plekken zo bijzonder maakt.

Landgoederen

Landgoed Nienoord

Landgoed Nienoord ligt in de bosrijke omgeving bij Leek, met de borg Nienoord als middelpunt. Hier kun je goed terecht voor een dagje uit: je vindt er bijvoorbeeld een familiepark, een zwemkasteel, een openluchttheater, een grand-café en het Nationaal Rijtuigmuseum. Daarnaast kun je er heerlijk wandelen door het bos, over bruggetjes en zandpaden, dwars door weilanden en langs de grote vijver voor de borg.

Landgoed Mensinge

Havezate Mensinge in Roden is een groots museumhuis van meer dan 600 jaar oud, met pronkkamers en een historische inrichting. Het omliggende landgoed bestaat naast de havezate uit een koetshuis, een voormalige koetsierswoning en het uitgestrekte Mensingebos. Hier geniet je van eindeloos wandelplezier in het historische landschap van Drenthe. Door de afwisseling van bos, heide, vennen, een lieflijke beek en een beekdal belooft het landgoed een gevarieerde wandeling.

Landgoed de Braak. Foto: Adobe Stock

Landgoed de Braak

Landgoed De Braak in Paterswolde werd rond 1825 ontworpen door Lucas Pieters Roodbaard. Dit monumentale parkbos met vijvers, weilanden en grote bomen van soms wel 350 jaar oud is nog grotendeels intact gebleven. De cultuurhistorische waarde is dan ook groot. Je kunt er heerlijk wandelen langs kronkelgrachten, vijvers, lanen en slingerpaadjes en genieten van prachtige uitzichten.

Landgoed Rheebruggen

Vroeger stond er op Landgoed Rheebruggen bij Uffelte een gelijknamige havezate, nu zijn slechts de landerijen ervan over. Maar met een oppervlakte van ruim 325 hectare valt er genoeg te zien: van de eeuwenoude weg die door het landschap slingert tot een middeleeuwse woonterp waar waarschijnlijk ooit een woontoren heeft gestaan. Landgoed Rheebruggen bevindt zich op een keileem- en zandopduiking, met oude bossen, waterlopen en drassige gebieden, omringd door weidse velden.

De Fraeylemaborg. Foto: Adobe Stock

Landgoed Fraeylemaborg

Een bezoek aan de sprookjesachtige Fraeylemaborg in Slochteren is zeker de moeite waard, maar ook een wandeling in het Slochterbos achter de borg is heerlijk. Het parkbos is al sinds 1785 ingericht in Engelse landschapsstijl, met slingerpaden, speelse vijvers en een heuvel. De middenlaan trekt een rechte lijn vanaf de borg tot aan het einde van het landgoed. Zo heb je altijd wel een leuk doorkijkje naar de borg! Daarnaast vind je bijzondere gebouwtjes in het bos, genaamd follies.

Klooster Ter Apel. Foto: Marketing Groningen

Landgoed Klooster Ter Apel

De bossen op Landgoed Klooster Ter Apel behoren tot de oudste bossen van Nederland: er zijn al bossen in dit gebied sinds het jaar 800. Ooit telde het landgoed 1.800 hectare aan grond, nu is daar nog 236 hectare van over. Hier wandel je over slingerweggetjes, langs meanderende beekjes en kun je zelfs met stapstenen het water oversteken. Neem als onderdeel van je wandeling ook vooral een kijkje in het klooster, dat behoort tot de top 100 van meest bijzondere Rijksmonumenten van Nederland.

De Slotplaats. Foto: Adobe Stock.

Landgoed de Slotplaats

Een bos, een groep bomen? Volgens het woordenboek wel, maar Landgoed De Slotplaats in het Friese dorp Bakkeveen is veel meer dan dat. Overal is de mystiek op deze historische plek voelbaar: in de eeuwenoude beuken, de brede lanen, de mistflarden boven de zwarte waterpoel, de paddenstoelen en spinraggen. Voor een sprookjesbos hoef je niet naar de Efteling. Pure magie ervaar je al in alle stilte op Landgoed De Slotplaats.

De Fogelsangh State. Foto: Adobe Stock

Landgoed Fogelsangh State

De Fogelsangh State in Veenklooster is geen museum, maar een opengesteld particulier buitenhuis. Sinds de bouw in 1646 is het in particuliere handen geweest en door vererving is het landhuis nog steeds in handen van afstammelingen van de eerste bewoner. Het bijbehorende park in de Engelse landschapsstijl is vrij te bezoeken en leent zich voor een heerlijke wandeling over bospaden, langs een idyllische theekoepel en over het glooiende landschap.

De Heringastate. Foto: Adobe Stock

Landgoed Heringastate

Officieel de Heringastate, maar in de volksmond het Poptaslot genoemd: dit is een van de best bewaarde stinzen in Friesland. Ook het landgoed is goed bewaard gebleven, want naast het slot in vind je er nog het poortgebouw, een voormalig vrouwengasthuis, tuinen, grachten en singels. Wandel door de chique voortuin van dit slot in Marsum of doe op afspraak mee aan een rondleiding door de Heringastate. Zo brengt een bezoek aan het landgoed je voor even terug in de tijd.

Uittips
  • Marloes de Moor, Visit Friesland, Wikipedia, DiscoverNL, Landgoed Nienoord, Havezate Mensinge, Natuurmonumenten, Het Drentse Landschap
  • Hoofdfoto: Adobe Stock