Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Cultuur én natuur: vanaf deze musea in het noorden kun je heerlijk wandelen

Wat ons betreft is het ideale dagje uit een combinatie van cultuur en natuur. Gelukkig is er in Drenthe, Friesland en Groningen een schat aan beide te vinden! We zetten drie prachtige wandelroutes voor je op een rij, die je kunt beginnen of eindigen bij een museum. Welke route kies jij?

Musea

Jopie Huisman Museum in Friesland

Al sinds 1986 wordt het werk van de Friese kunstschilder Jopie Huisman geëxposeerd in het gelijknamige museum in Workum. Het werk van de in 2000 overleden kunstschilder leeft daar voort: niet alleen door zijn schilderijen, maar ook door de verhalen die erbij horen. Veel schilderijen zijn namelijk voorzien van een audiofragment dat zelfs een geschilderde onderbroek een interessant verhaal geeft. De visie en bijzondere kijk op het leven van Huisman zijn overal merkbaar in het museum, met schilderijen vol compassie voor de onaanzienlijke mens.

De 'Museum wandelroute Workum-Hindeloopen' van Visit Friesland brengt je langs het Jopie Huisman Museum, maar geeft je ook de kans om nóg vier andere musea te bezoeken. Deze wandelroute is geen ronde, maar heeft een startpunt in Workum en eindigt in Hindeloopen. Je kunt dan bijvoorbeeld met het openbaar vervoer weer terug naar het startpunt gaan.

Tijdens deze wandeling van 8 kilometer kom je langs waterrijke natuur, sluizen, bijzondere fonteinen, een vuurtoren, een reddingboothuisje en natuurlijk de musea. In Workum kun je naast het Jopie Huisman Museum een bezoek brengen aan Museum De Waag en Museum It Stedhûs. In Hindeloopen kun je langsgaan bij Museum Hindeloopen en het Eerste Friese Schaatsmuseum. De route start bij het station van Workum; kijk voor meer informatie op de website van Visit Friesland.

Van Gogh Huis Drenthe. Foto: Henk Vrieselaar via Adobe Stock

Van Gogh Huis in Drenthe

Het Van Gogh Huis in Veenoord geeft je een kijkje in het Drenthe van 1883, maar dan door de ogen van Vincent van Gogh. Door middel van brieven en verhalen krijg je een beeld van het dagelijks leven van de kunstschilder en zijn verblijf in Drenthe. Breng een bezoek aan de "gelagkamer" waar Vincent vaak kwam en treed binnen in de kamer waar Vincent destijds echt verbleef. Die ziet er nog net zo uit als in 1883 en heeft zelfs nog de planken waar de schilder op heeft gelopen.

Het Drentse landschap waar Vincent van Gogh zo lovend over was kun je zelf ontdekken tijdens een mooie wandeling rondom Veenoord. De Van Gogh Wandelroute 'Verblijf in Oerlandschap' voert in zo'n 11 kilometer langs prachtige plekken, zoals natuurgebied Korte Slagen, het Drentse oerlandschap en oude arbeidershuisjes. Het Van Gogh Huis is het eerste punt op de route; vanaf daar kun je de 'Verblijf in oerlandschap'-routebordjes volgen. Kijk voor de volledige routebeschrijving op de website van de Provincie Drenthe.

Openluchtmuseum Het Hoogeland. Foto: Geert Job Sevink via Marketing Groningen

Openluchtmuseum Het Hoogeland in Groningen

Het is de geboorteplek van Groningse volkszanger Ede Staal: wierdedorp Warffum. In zijn lied 't Hogelaand zingt Ede liefdevol over deze regio in Groningen, zo ook over Waarvum. Je vindt er Openluchtmuseum Het Hoogeland, een museumdorp midden in Warffum dat vanaf de straat een onderdeel van het gewone dorp lijkt te zijn. Dat is niet gek, want Warffum heeft een beschermd dorpsgezicht. Het museum bestaat al sinds 1959 en je vindt er onder andere een oude dierenartsenpraktijk, een schooltje, een kroeg met kruidenier, woonhuizen, een smederij en een woonwagen. Er staat zelfs een kleine molen! Tijdens een bezoek lijkt het net alsof je terug in de tijd stapt.

Vanaf het museum kun je een prachtige wandeling maken over het Hogeland van Groningen. De wandelroute 'Rondje Warffum' van Ontdek Noord-Groningen brengt je in 7 kilometer langs historische huizen en kerken, langs velden, akkers en bos, en over water. Eenmaal terug bij het museum kun je dan uitrusten met een kopje koffie bij het Spijslokaal, het restaurant van het museum dat ook van buitenaf vrij toegankelijk is. Kijk voor een uitgebreide routebeschrijving op de website van Ontdek Noord-Groningen.

Routes
  • Willem Sipkema, Redactie Noorderland
  • Adobe Stock