Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Recept: eierballen uit de airfryer

Maak zelf deze lekkere specialiteit uit Groningen. 

Eierballen

De eierbal is een bekende snack onder noorderlingen. Eierballen zijn leuk én makkelijk om zelf te maken, want je kunt ze gewoon in de airfryer afbakken. Met een heerlijke rundvleesragout, specerijen en een versgekookt eitje sla je de plank nooit mis. En dan die knapperige buitenlaag... Om je vingers bij af te likken!

Ingrediënten:

Voor vier eierballen

  • 400 gram rundvleesragout
  • 2 theelepels gedroogde of verse peterselie
  • 1 theelepel Provençaalse kruiden
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 200 gram (kristal)bloem
  • 5 eieren
  • 200 gram paneermeel
  • huishoudfolie

Zo maak je de eierballen:

  1. Kook vier eieren totdat ze hardgekookt zijn. Pel ze vervolgens en leg ze aan de kant.
  2. Verwarm ondertussen in een steelpan de rundvleesragout samen met de peterselie, Provençaalse kruiden, kerriepoeder en paprikapoeder.
  3. Zet de ragout op laag vuur en voeg al roerend beetje bij beetje de bloem toe totdat er een deegachtige substantie ontstaat. Haal vervolgens de ragout van het vuur en laat het goed afkoelen.
  4. Scheur voor elke eierbal een stuk huishoudfolie af. Smeer op elk stukje folie een laag rundvleesragout uit. Leg het hardgekookte ei in het midden, pak de folie beet en trek dit over het ei heen, zodat er een egale laag ragout over het ei ontstaat.
  5. Kluts het overgebleven ei. Zet drie verschillende bakjes klaar met het paneermeel, de bloem en het geklutste ei.
  6. Verwijder de folie en haal de eierbal met ragout achtereenvolgens door de bloem, het geklutste ei en het paneermeel.
  7. Herhaal deze drie stappen totdat er een gepaneerde, egale laag om het ei is gevormd.
  8. Zet de airfryer op 180 graden en bak de eierballen hier 6 à 7 minuten in. Frituur je toch liever? Frituur dan de eierballen voor 5 à 6 minuten op 180 graden.
Culinair
  • Kookfans
  • Adobe Stock