Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Fryske sipelsop: zo maak je uiensoep uit Friesland

Geen Franse uiensoep, maar Friese! Proef de smaak van Friesland met deze lekkere uiensoep: met slechts vijf ingrediënten is-ie makkelijk te maken en heb je snel een goede maaltijd op tafel staan. Wat 'm zo Fries maakt? De echte Friese kruidenbitter die je aan de sipelsop toevoegt. Smullen maar!

Uiensoep

Ingrediënten:

  • 125 milliliter Friese kruidenbitter
  • 50 milliliter rode wijn
  • 1000 milliliter runderbouillon
  • 500 gram witte uien
  • 350 gram hamblokjes
  • Peper en zout naar smaak
  • optioneel: stokbrood en geraspte kaas

Zo maak je authentieke Friese uiensoep:

  1. Breng de bouillon aan de kook en snijd ondertussen de uien in ringen.
  2. Doe wat olie in een pan en bak de uienringen met de hamblokjes op hoog vuur.
  3. Voeg de Friese kruidenbitter aan de bouillon toe en laat dit goed doorkoken. Daarna kun je de hamblokjes en uienringen toevoegen, dit mag ook een paar minuten meekoken. Tot slot voeg je de rode wijn toe aan de soep en kook je ook dit nog heel even mee. Laat het geheel even pruttelen en klaar is je soep! Breng de uiensoep eventueel op smaak met peper en zout.
  4. Mis je nog wat bij de soep? Bak dan sneetjes stokbrood met daarop wat geraspte kaas af in de oven. Laat het lekker knapperig worden. Vervolgens kun je deze sneetjes in de soep dopen – extra lekker!
Culinair
  • JUMBO
  • Adobe Stock