Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Dit moet je weten als je gaat wadlopen

Het Wad tussen het vasteland en een Waddeneiland bij laag water (eb) oversteken: ja hoor, we hebben het over wadlopen! Het is een sport die je – letterlijk! – onderdompelt in de natuur. Maar hoe bereid je je nou goed voor op zo'n wadlooptocht? Noorderland zocht het voor je uit. 

Wadlopen

1. Kies de juiste tocht

De oversteek van het vasteland naar een Waddeneiland – of andersom – is niet voor iedereen weggelegd. Je hebt er een goede conditie voor nodig en kinderen jonger dan 12 jaar kunnen niet mee. Overigens kun je ook gewoon meedoen aan een kleinere excursie of zwerftocht over de Wadden. Dan steek je niet meteen over, maar kun je wél het Wad meemaken. Het is hoe dan ook belangrijk dat je het Wad betreedt met een ervaren gids, of je nou een oversteek of een kortere zwerftocht maakt. Dat is veiliger, maar ook een stuk interessanter! Van een gids leer je de fijne kneepjes van het wadlopen en kom je veel over de natuur te weten.

Er zijn verschillende bedrijven in Noord-Nederland die wadlooptochten aanbieden. Wadloopcentrum Fryslân heeft een handig overzicht op hun website van verschillende tochten: er staat bij hoe lang elke tocht is, hoe zwaar, en voor wie het geschikt is. Ook Dijkstra Wadlooptochten, Wadlopen Pieterburen en Stichting Wadloopcentrum Pieterburen bieden diverse tochten aan.

Foto: Adobe Stock

2. Kleed je goed aan

Eén garantie die we je alvast kunnen geven over je wadlooptocht: je gaat nat worden. Het is dan ook belangrijk dat je je goed voorbereidt. Sowieso kun je het beste kleren aantrekken die vies mogen worden. Het is ook belangrijk dat je droge kleding meeneemt, het liefst extra verpakt in een plastic zak zodat die tijdens de tocht niet nat wordt. Ook raden we je aan om je portemonnee en telefoon even in plastic te verpakken: je weet maar nooit. Bovendien is een extra zak om na afloop je natte kleren in te bewaren handig.

Trek ook schoenen aan die stevig zitten – anders ben je ze zó kwijt wanneer je voet vastzuigt in de modder – en die je beschermen tegen scherpe schelpen. Verder kun je het beste een korte broek aantrekken en winddichte bovenkleding dragen die je beschermt tegen de zon en eventueel de kou. Vermijd spijkerstof, omdat deze erg zwaar wordt wanneer het nat is en langzaam droogt.

Foto: Adobe Stock

3. Zorg goed voor jezelf

Wadlopen duurt lang, zéker als je helemaal de oversteek naar een Waddeneiland maakt. Dan ben je misschien wel 5 uur lang onderweg, plus nog een terugtocht naar het vasteland en een rit naar huis. Zorg er daarom voor dat je genoeg eten en drinken meeneemt voor onderweg. Neem ook zonnebrand mee en zet eventueel een hoed op tegen de zon. Wadlopen is een intensief maar prachtig avontuur met spectaculaire uitzichten, dus zorg goed voor jezelf. En minstens net zo belangrijk: geniet!

Uittips
  • Wandel.nl
  • Adobe Stock