Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Een dag vol activiteiten in Drenthe tijdens de Dag van het Hunebed

De oudste monumenten van Nederland worden jaarlijks in het zonnetje gezet tijdens de Dag van het Hunebed. Dit jaar worden er op zondag 18 augustus weer verschillende activiteiten georganiseerd om de Drentse iconen opnieuw te ontdekken. 'We hopen tijdens deze dag mensen opnieuw kennis te laten maken met dit bijzondere erfgoed van meer dan 5.000 jaar oud,' aldus Riemke Scharff, archeoloog bij het Hunebedcentrum in Borger.

Dag van het Hunebed

Hunebedden

Hunebedden zijn al lang een publiek onderdeel van de Drentse cultuur, maar kennis over het behoud ervan ligt niet altijd voor de hand. 'De hunebedden zijn voor veel inwoners van Drenthe vanzelfsprekend geworden. Ze zijn ermee opgegroeid en het is onderdeel van hun identiteit geworden,' legt archeoloog Riemke uit. 'Helaas zijn er nog steeds mensen van wie de handelingen, soms uit onwetendheid, niet bijdragen aan het behoud ervan voor toekomstige generaties.' Met de Dag van het Hunebed willen Het Drentse Landschap, De Hondsrug UNESCO Global Geopark, Staatsbosbeheer en het Hunebedcentrum het draagvlak vergroten om deze archeologische monumenten te beschermen. Dat doen ze door kennis te delen en bezoekers bewust te maken van de archeologische en culturele waarde van de hunebedden.

Foto: Marysia Wilczewska

Het programma

Tijdens de dag van het hunebed is er van alles te doen. Luister bijvoorbeeld naar boeiende verhalen bij het hunebed in Diever, of volg een schilderworkshop bij het grootste hunebed van Nederland: D27 in Borger. Er zijn daarnaast fiets- en wandelexcursies langs hunebedden in Anloo of Havelte en een zogenoemd hunebedspreekuur. Daar kun je al je vragen stellen aan de boswachters over hunebedden, grafheuvels en andere sporen uit de oudheid. Het spreekuur vindt plaats bij hunebed D8 in archeologisch reservaat Strubben-Kniphorstbosch, evenals andere kleine activiteiten: ga bijvoorbeeld wichelroedelopen, bouw een mini-hunebed, ontdek verdwenen hunebedden en zie waar middeleeuwse karrensporen samenkomen.

Praktische informatie

Op de website van het Hunebedcentrum vind je meer informatie over de Dag van het Hunebed. Het vindt plaats op zondag 18 augustus en is door de verschillende activiteiten geschikt voor jong en oud. Leuke tip voor een dagje uit met de (klein)kinderen, dus. Let wel op: voor verschillende activiteiten is aanmelden verplicht, en soms wordt er ook een bijdrage gevraagd.

Uittips Drenthe
  • Staatsbosbeheer
  • Karla Leeftink, Staatsbosbeheer