Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Deze nationale parken zijn uitgeroepen tot mooiste van Nederland

De herfst is in aantocht, en dat betekent dat de veranderende natuur zich leent voor een prachtige wandeling of fietstocht. Dit is dus hét moment om de nationale parken dicht bij huis te (her)ontdekken. Reisbureau Holidu stelde daarom een ranglijst samen van de populairste nationale parken in Nederland en België. Het resultaat? In de top 20 vind je maar liefst drie nationale parken uit het noorden.  

Nationale parken

Nationaal Park Drentsche Aa

Op plaats vier (!) in de ranglijst van populairste nationale parken staat Nationaal Park Drentsche Aa. Dit gebied is door de eeuwen heen bijna onveranderd gebleven, waardoor je er echt dat oer-Drentse gevoel krijgt. Meanderende beken, oude esdorpen, karakteristieke boerderijen en houtwallen laten je even terug in de tijd stappen. Naast bijzondere planten en dieren vind je er ook eeuwenoude karrensporen langs grafheuvels, hunebedden en galgenbergen.

Dwingelderveld. Foto: Adobe Stock

Dwingelderveld

Het Dwingelderveld in Drenthe eindigde op plaats 12 in de ranglijst. Het is een van de meest stille gebieden in Nederland en tevens het grootste natte heidegebied van Europa: genoeg redenen dus om het Dwingelderveld eens te bezoeken. Bossen, heide, zandvlakten en natte delen wisselen elkaar af tijdens een wandeling door het gebied. Onderweg kom je diverse vogel- en vlindersoorten tegen en wie weet sta je plotseling oog in oog met de schaapskudde van Ruinen. Authentieker kan bijna niet!

Drents-Friese Wold. Foto: Adobe Stock

Het Drents-Friese Wold

Drenthe en Friesland delen samen de eer van de dertiende plek op de ranglijst. Het Drents-Friese Wold, dat beide provincies beslaat, is een van de grootste aaneengesloten bosgebieden van Nederland. Je vindt er ook heide, moeras, zandverstuivingen en vennen. Daarnaast valt er nog typisch esdorpenlandschap te zien: dit bestaat uit beekdalen en bolle akkers rondom dorpen. Het is dus een flink gebied, waar je alle tijd kunt nemen voor een mooie wandeling of fietstocht.

Natuur
  • Holidu
  • Hoofdfoto: Adobe Stock