Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Feest in Emmen: de Emmerdennen bestaan 200 jaar

Ontdek de nieuwe Van Boom tot Bosroute tijdens het jubileumfeest.

Emmerdennen

Vlak naast het drukke centrum van Emmen ligt een van de oudste bossen van Drenthe: de Emmerdennen. Dit jaar is het 200 jaar geleden dat hier de eerste boomzaden werden gezaaid. Dat viert Staatsbosbeheer op zondag 14 juli tijdens een middag vol activiteiten in dit bosgebied. Ook wordt op deze dag de nieuwe Van Boom tot Bosroute in gebruik genomen.

Historisch bos

De Emmerdennen vormen een oase van rust midden in Emmen. Met grote bomen en zandduinen zoals Haantjeduin, dat het hoogste punt van Drenthe is, heeft dit gemengde bos een bijzondere sfeer. Je vind er allerlei flora en fauna, zoals mossen, varens, paddenstoelen en verschillende vogels.

Boswachter Jolijn Meier werkt met haar collega’s van Staatsbosbeheer jaarrond aan het behoud van de Emmerdennen. ‘De eerste bomen werden twee eeuwen geleden geplant om het stuifzand tegen te houden, want Emmen verdween bijna onder het zand. Staatsbosbeheer nam meer dan 100 jaar geleden het bos over. De houtvesters van toen zorgden ervoor dat het een heel afwisselend bos werd: allemaal verschillende bomen met allemaal verschillende leeftijden. Dat maakt dit bos zo bijzonder.’

Nieuwe Van Boom tot Bos-wandelroute

Tijdens de viering van het 200-jarig bestaan van de Emmerdennen staat de nieuwe Van Boom tot Bosroute centraal: een route van bijna 7 kilometer langs de mooiste plekjes van het bos. Wie onderweg de QR-codes op de routepaaltjes scant, komt nog veel meer te weten over dit bijzondere bos. De route is onderdeel van de viering van het 125-jarig bestaan van Staatsbosbeheer, en kan ook na 14 juli gewandeld worden.

De Van Boom tot Bosroute wordt om 11.00 uur feestelijk geopend door wethouder Pascal Schrik van de gemeente Emmen. Er zijn drie startpunten vanaf waar bezoekers de route kunnen lopen: de parkeerplaats bij hunebed D45, de parkeerplaats bij het Zandmeertje en de ingang van het bos aan de Randweg.

Activiteiten voor jong en oud

Jong en oud kan onderweg genieten van een scala aan gratis activiteiten. Zo kunnen bezoekers meedoen met de boswachters-challenge of de natuurquiz en luisteren naar een spannend verhaal bij de Bliksemboom. Ook kunnen ze meer te weten komen over het beheer van het bos en het gebruik van hout bij de boswachters van Staatsbosbeheer of over de ontstaansgeschiedenis van Drenthe.

Kinderen gaan op ontdekkingstocht langs het kabouterpad, timmeren hun eigen nestkastje, bakken een broodje met Scouting Emmen of schilderen kabouters op berkenstammetjes. Ook wordt een nieuw houten beeld bij het kabouterpad feestelijk onthuld. Wie de hele route niet wil of kan lopen, kan ook rechtstreeks terecht op de verschillende locaties.

Praktische informatie

Op de website van Staatsbosbeheer vind je alvast meer informatie over de viering van 200 jaar de Emmerdennen. De festiviteiten vinden plaats van 11.00 tot 15.00 uur. Let op: er is beperkte parkeergelegenheid in het bos en er bevinden zich geen toiletvoorzieningen. Er wordt ook aangeraden om na het wandelen van de route op teken te controleren.

Natuur
  • Staatsbosbeheer
  • Adobe Stock, Staatsbosbeheer