Lifestylemagazine over Noord-Nederland

3 unieke wandelroutes in Friesland

Ontdek natuur én stad met deze routes. 

Wandelroutes

Trek de wandelschoenen aan en ontdek zowel natuur als stad met deze drie prachtige wandelroutes in Friesland. Twee van deze routes zijn opgedeeld in etappes, dus wanneer je alles bij elkaar optelt heb je wel 31 keer plezier. Zo zit je deze zomer niet snel verlegen om een mooie wandeling.

Het Koningspad

Langs de wandelknooppuntenroute Het Koningspad vind je heidevelden, veengebieden, weilanden, bossen, statige landhuizen en boerderijen op eeuwenoude terpen. De wandeling voert langs het stroomdal van het Koningsdiep: vroeger was dit een enorme rivier die uitmondde in de voormalige Middelzee, nu is het nog slechts een beekje.

Met een lengte van 120 kilometer neemt de route je mee langs oude dorpen en doorkruis je eeuwenoud landschap. En geen zorgen: de afstand is verdeeld in 14 etappes, dus je kunt zo lang (of zo kort) lopen als je zelf wil.

Miniature People-route

Een keer wat anders dan een wandelroute in de natuur: de Miniature People-route brengt je langs onverwachtse plekken in Leeuwarden. Wie goed kijkt, vindt er namelijk 55 miniatuur-taferelen die geplaatst zijn door kunstenaar Michel Tilma. De voorstellingen komen met een beetje fantasie vanzelf tot leven.

Michel bracht samen met excursiebedrijf A Guide to Leeuwarden een route uit die wandelaars langs al zijn creaties brengt. Die variëren van backpackers, werklieden en straatmuzikanten tot een tuinman, mountainbikers, spelende kinderen en een accordeonspeler. Je vindt de taferelen op enigszins verborgen plekken, zodat je wat moeite moet doen om ze te vinden.

Het Elfstedenpad

Ook wel “de wandeltocht der wandeltochten” genoemd: deze meerdaagse wandelroute van wel 283 kilometer bootst de route van de Elfstedentocht na. Het leuke hieraan is dat je de route nu dus ook met zomers weer mee kunt maken.

Bezoek niet alleen de elf steden van de befaamde tocht over ijs, maar kom ook langs voormalige jaagpaden en kerkenpaden, grasdijken, handelswegen en slingerpaadjes door de streek. Deze flinke route is opgedeeld in etappes, dus met 16 delen is er zowel voor de geoefende loper als de hobby-wandelaar genoeg keuze.

Routes
  • Marloes de Moor, Jolanda de Kruyf
  • Marloes de Moor, Michel Talma, Adobe Stock