Lifestylemagazine over Noord-Nederland

5x de leukste overnachtingen in Drenthe

Noorderland zocht de beste adressen voor je uit.

Overnachtingen in Drenthe

Even je hoofd leeg en helemaal niets “moeten”: voor ontspannen overnachtingen in Drenthe en een verblijf in de natuur ben je bij deze plekken aan het juiste adres. Ga wandelen en fietsen, ontdek nabijgelegen dorpen of blijf lekker bij de accommodatie. Een ding is zeker: je komt er helemaal tot rust.

Boshuis Havestedt

Dit knusse huisje ligt midden in het glooiende boslandschap van Vijftig Bunder, een natuurgebied van zo’n 75 hectare dat tussen de Hondsrug en de Drentsche Aa ligt. Boshuis Havestedt in Midlaren heeft een eigen bostuin – zo’n 1100 vierkante meter groot – en er is vrijwel geen buur te bekennen. Gasten kunnen daarom hier het hele jaar door ongestoord genieten, bijvoorbeeld buiten bij de houtkachel of in de houtgestookte hottub op het terras. Voor de echte waterratten is er verderop ook een natuurzwemvijver. Hoewel Boshuis Havestedt midden in de natuur staat, zijn wel alle denkbare voorzieningen dichtbij. Zo ligt het sfeervolle Drentse brinkdorp Zuidlaren op een steenworp afstand.

LUDIEK

Gasten die bij hotel-restaurant LUDIEK in Havelte overnachten, kunnen zich laten onderdompelen in het culinaire aanbod ervan. Hotelgasten beginnen de dag met een uitgebreid ontbijt met verse en lokale producten. ’s Avonds geniet men van een verfijnd verrassingsmenu – één tot vijf gangen – of schuiven bij de haard aan voor een borrel of een stuk huisgemaakte taart. Mooi weer? Zoek dan een plek op het (verwarmde) terras, mét uitzicht over de weilanden waar regelmatig ooievaars en reeën te zien zijn. Het naastgelegen natuurgebied Holtingerveld biedt tal van wandel- en fietsroutes en je kunt er de schaapskooi van de Holtinger Schaapskudde bezoeken.

N8Uil 

Dit huisje in Spier is een droomverblijf voor natuurliefhebbers. N8Uil ligt tegen Nationaal Park Dwingelderveld aan, maar ook het Drents-Friese Wold, Zuidoost-Drenthe en dorpjes als Diever en Borger liggen aan je voeten. In en om het huisje heb je alles wat je nodig hebt om lekker te genieten. Lekker niksend op de bank geniet je ook al van het uitzicht, en voor de ultieme ontspanning duik je de Finse barrelsauna in. Stap bij het vallen van de avond nog wel even naar buiten: het is er ’s nachts aardedonker, op de sprankelende sterrenhemel na.

Wiendsels

‘Wiendselen: ontwinden, ontspannen en relaxen’. Zo staat te lezen op de website van groepshoeve Wiendsels in Ruinerwold, waar ontspannen zo gemakkelijk wordt gemaakt dat er een nieuw werkwoord voor is bedacht. Deze groepsaccommodatie voor 20 personen bevindt zich in een woonboerderij in Ruinerwold, vlak bij de Nationaal Parken Weerribben-Wieden en het Dwingelderveld. De negen kamers zijn geheel in eigen stijl ingericht om een “thuis weg van thuis” te creëren. Geen klinische, kale ruimtes, maar een ruime keuze uit knusse zitjes en een groot haardvuur.

Onder ’t Riet

Aan de rand van Zuidlaren vind je bed & breakfast en schoonheidssalon Onder ’t Riet, een zaak waarin “landelijk relaxen” voorop staat. Het keuterijtje - de schuur - is omgebouwd tot een knus verblijf, geheel ingericht in een landelijke stijl. Dit huisje is van alle gemakken voorzien, heeft een eigen privéterras en biedt uitzicht over de Drentse landerijen. De keuterij stamt “maar” uit 2008, maar straalt wel het nostalgische gevoel van vroeger uit. Met een schoonheidssalon naast de deur hoeft men het huisje niet te verlaten voor een relaxed weekendje weg of een week ertussenuit. Maar wie meer bedrijvigheid zoekt, kan onder andere fietsen of wandelen in het nabijgelegen Drentsche Aa of vertier opzoeken in het sfeervolle Zuidlaren.

Leuk logeren
  • Romy van der Lingen, Karlijn Noordhof, Eva Nijman, Tjitske Kingma
  • Havestedt, Marleen Tammeleng, N8Uil, Wiendsels, Onder 't Riet