Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Overnachten bij Wiendsels: ontspannen samenzijn in Drenthe

Tekst: Tjitske Kingma | Fotografie: Wiendsels

Dit artikel verscheen in Noorderland 2020-1

‘Wiendselen: ontwinden, ontspannen en relaxen’. Zo staat te lezen op de website van groepshoeve Wiendsels in Ruinerwold, waar ontspannen zo gemakkelijk wordt gemaakt dat er een nieuw werkwoord voor is bedacht.

Dromen

Het was een samenloop van omstandigheden waardoor Hans en Ria Mijnsbergen na jarenlang mijmeren hun droom konden waarmaken. Dochter was uit huis, de wens om weg te gaan uit het drukke Meppel was sterk en ineens was daar het perfecte pand: een riante woonboerderij in Ruinerwold, vlak bij de Nationaal Parken Weerribben-Wieden en het Dwingelderveld.

Na een verbouwing van 4,5 jaar – het interieur dateerde uit de jaren 70 en er waren nog niet genoeg slaapkamers, dus er moest flink wat gebeuren – opende de groepsaccommodatie met negen slaapkamers voor 20 personen. Geheel in eigen stijl ingericht door Ria, om een “thuis weg van thuis” te creëren. Geen klinische, kale ruimtes, maar een ruime keuze uit knusse zitjes en een groot haardvuur. Op elkaars lip zitten hoeft niet, zelfs niet met 20 personen. 

Hoe kwamen ze bij Wiendsels? ‘Over de naam hebben we redelijk lang nagedacht. We wilden een unieke naam, maar een die niet te moeilijk is. We keken naar het landschap om ons heen en kwamen uit bij wiendsels, het Drentse woord voor akkerwinde. Een vriend van ons zei: daar kun je ook een werkwoord van maken!’ Het concept van Wiendsels was geboren. 

Wiendselen

Om echt te Wiendselen, kun je bij Hans en Ria de “ontwindservice” bestellen. ‘We willen mensen ontzorgen. Door onze eigen ervaring – ons horecaverleden en als gast – weten we wat je mist en wat je wilt als je naar een groepsaccommodatie gaat. Je wilt niet voor 20 mensen een etentje bedenken en met de boodschappen sjouwen. Dat is gemakkelijk op te lossen: de gast zoekt het eten uit en wij zorgen ervoor dat alles in de koelkast staat.’ Als gasten er niet uitkomen, leggen Hans en Ria zelfs een recept klaar zodat er zorgeloos samen gekookt kan worden.

Komt op vrijdag iedereen op een andere tijd aan? Dan staat er een pan soep op het fornuis, zodat iedereen meteen zijn maag kan vullen. De keukenkastjes zijn standaard gevuld met alles wat je thuis ook hebt: van kruiden en olie tot boterhamzakjes.

Toekomstdromen zijn er nog genoeg. Het oude bakhuisje in de tuin wordt in ere hersteld en omgetoverd tot bruidssuite. Ria wil zich laten beëdigen tot trouwambtenaar, zodat er in de toekomst intieme bruiloften gehouden kunnen worden waarbij het bruidspaar met hun familie kan blijven slapen. Ook heeft Hans nog de wens om een sauna en hottub toe te voegen. Alles om ultiem te kunnen wiendselen.