Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Ongedwongen genieten bij LUDIEK in het Drentse Havelte

Hier mag je vooral jezelf zijn.

Van deftig tafellinnen en stijve etiquetteregels moeten eigenaren Abe en Petra niets hebben. In hun hotel-restaurant LUDIEK in het Drentse dorp Havelte mag je vooral jezelf zijn: ‘We willen dat gasten zich hier thuisvoelen en ongedwongen van een weekendje weg kunnen genieten.’ 

Gat in de markt

In 2017 besloten Abe en Petra het roer drastisch om te gooien. Het stel – hij supermarkteigenaar, zij werkzaam in de zorg – wonen in Havelte en droomden ervan om een eigen restaurant en kleinschalig hotel in het dorp te openen. ‘Ontzorgen zit in ons bloed,’ vertelt Petra trots. ‘We vonden het altijd al heerlijk om anderen te verrassen en in de watten te leggen.’ De langgekoesterde droom werd werkelijkheid toen ze een bestaand hotel in Havelte konden overnemen en dit van top tot teen naar eigen smaak konden verbouwen. In het voorjaar van 2018 gingen de deuren van het restaurant open; een halfjaar later waren gasten ook in het gelijknamige hotel – met negen tweepersoonskamers – welkom.

Inmiddels weten veel vakantiegangers en dagjesmensen het hotel-restaurant van Abe en Petra te vinden: ‘Het was een gat in de markt om een zaak zoals deze in Havelte te openen,’ vertelt een enthousiaste Petra. ‘Gasten uit de Randstad zijn weleens verbaasd dat je dit óók in Drenthe vindt.’ De naam ‘LUDIEK’ is namelijk niet per toeval gekozen: het is een knipoog naar het speelse en eigenzinnige concept dat het duo neerzet. ‘We vinden verfijnde restaurants soms wat te formeel,’ legt Petra uit. ‘Daarom pakken wij het bij Ludiek anders aan: we bieden een hoge kwaliteit, maar juist op een huiselijke en ongedwongen manier. Bij ons is iedereen welkom, of je nu in een mantelpakje komt of heel casual een spijkerbroek draagt.’

Het melkmeisje van Vermeer

Die “ludieke” sfeer vind je als gast ook in de hotelkamers terug: ‘De kamers zijn een gezellige mix van verschillende stijlen; van retro tot eigentijds, van nostalgisch tot hip.’ En om het huiselijke gevoel te versterken, komen op verschillende plekken persoonlijke details van het creatieve stel terug. Zo worden gasten “begroet” door Het melkmeisje van Johannes Vermeer, waarvan een levensgrote replica in het restaurant hangt. ’Bij m’n ouders thuis hing dit schilderijtje ook,’ legt Petra uit. ‘Ik vind het prachtig om zo’n persoonlijke herinnering in onze eigen zaak te verwerken.’ Bovendien diende het meesterwerk als inspiratiebron: alle kleuren van Het melkmeisje komen terug in het interieur van het restaurant. 

Genoeg mogelijkheden

Gasten die bij LUDIEK overnachten, kunnen zich laten onderdompelen in het culinaire aanbod ervan. Hotelgasten beginnen de dag met een uitgebreid ontbijt met verse en lokale producten. ’s Avonds geniet men van een verfijnd verrassingsmenu – één tot vijf gangen –, of schuiven bij de haard aan voor een gezellige borrel of een stuk huisgemaakte taart. Mooi weer? Zoek dan een plek op het (verwarmde) terras, mét uitzicht over de weilanden waar regelmatig ooievaars en reeën te zien zijn.

Wie na al dat lekkers toe is aan wat actie en beweging, kan een bezoek brengen aan het naastgelegen Holtingerveld, een natuurgebied met tal van wandel- en fietsroutes. Neem daar gelijk een kijkje bij de schaapskooi van de Holtinger Schaapskudde. Sportievelingen kunnen hun hart ophalen bij de golfbaan in Havelte. Cultuur snuiven? Meppel, Hoogeveen en het toeristische dorp Giethoorn liggen op rijafstand. En na een dag eropuit keer je vervolgens terug bij LUDIEK, waar het diner voor je klaarstaat en het comfortabele bed op je wacht.

Tekst: Karlijn Noordhof | Fotografie: Marleen Tammeleng