Lifestylemagazine over Noord-Nederland

3x overnachten in Dokkum: onze favoriete adressen

'Lekker koese' – lekker slapen op z'n Fries – is hier gegarandeerd.

Overnachten Dokkum

Tekst: Marloes de Moor | Fotografie: Hotel de ABDIJ, Booking Dokkum, Het Markthuisje - Marit Anker

‘Dokkum is smûk’ zouden de Friezen zeggen. Mooi, gezellig en niet te groot. Voor zo’n klein stadje heeft het echter verrassend veel te bieden: van cultuur en natuur tot gastronomie en design. Eerder zette Noorderland al de leukste restaurants in Dokkum op een rij. Nu tippen we je ook de leukste plekken om te overnachten, perfect voor een weekendje weg in deze elfstedenstad. 

Het Markthuisje

Dit huisje ligt op een unieke plek aan de Markt, waar ook de bekende IJsfontein staat, een van de 11 fonteinen uit het project 11-Fountains Culturele Hoofdstad 2018. Bij het wakker worden kijk je vanuit je slaapkamer uit op dit prachtige kunstwerk.

Op de begane grond bevinden zich de eetkamer, woonkamer en badkamer. Een ideale uitvalsbasis voor een paar dagen Dokkum. Het Markthuisje heeft veel groen en zit toch midden in de binnenstad van Dokkum, met alles op loopafstand.

Hotel de ABDIJ

Hotel de ABDIJ hoort bij restaurant het Proeflokaal en huist in een historisch pand uit 1535. Ooit zat daarin een weeshuis waar 100 kinderen sliepen. Die zijn er al sinds 1965 niet meer, maar de geschiedenis van dit sfeervolle gebouw vind je nog wel overal terug.

Het hotel heeft hoge plafonds, robuuste zolderbalken en prachtige doorkijkjes naar de binnentuin. Het biedt zelfs extra services, zoals een heuse hotel-oppas voor de kinderen en een privéchauffeur die je in een elektrische bus van de ene naar de andere locatie brengt.

B&B Suite van Lotte

Zoek je wat anders dan een doorsnee hotel? Dan is Suite van Lotte de aangewezen plek. Hier logeer je met lef. Hippe inrichting, opvallend behang en veel kleur. Suite van Lotte ligt op de eerste verdieping van een pand in de binnenstad met mooi uitzicht op de Kleine Breedstraat.

Op de vide, een verdieping hoger, staat onder het schuine dak een heerlijk tweepersoonsbed. De keuken is compleet genoeg om zelf een lekker ontbijtje te maken, maar je kunt dit ook bij de eigenaar reserveren. Die bezorgt het dan vers gemaakt in een grote picknickmand aan de deur.